Fel, Medierna, Öjegruppen, Quickärendet

Bodin och Rangers

av Göran Lambertz
Publicerad torsdag 14 maj 2015

Nyss har New York Rangers avgjort mot Washington Capitals i sjunde matchen. Henrik Lundqvist och Carl Hagelin är vidare till Conference final för andra året i rad. På lördag möter de Tampa Bay i första matchen. Klockan är halv sex på morgonen. Skönt att det är helgdag i morgon, Kristi Himmelfärds dag.

I går hade jag en ganska obehaglig upplevelse mitt i allt det trevliga kring boken. Det var när Bo-Göran Bodin på Sveriges Radio gjorde bort mig i en intervju som sänds inom kort. Han hade upptäckt ett fel i boken. Jag har skrivit (och trott) att Quick pekade ut en sten i en sjö utanför Falun INNAN sökhunden markerade vid stenen. Men det visar sig att det sannolikt var tvärtom. Om detta grillade Bodin mig en stund så att jag säkert lät ganska dum. Nåja, bevismässigt är det inte någon större skillnad. (Jag försöker förklara detta i en rättelse på hemsidan och kommer att göra det ytterligare i en senare diskussion som blir bra att få.) Men pinsamt förstås att ha skrivit fel, särskilt  när det gäller en punkt som jag har fäst ganska stor vikt vid.

Jag har gjort rättelser på fyra ställen i boken genom att lägga in ett rättelsekapitel i extramaterialet till boken här på hemsidan. Så om det blir en ny upplaga får dessa ändringar göras.

Annars var gårdagen (onsdagen) bra. Vi avslutade äntligen genomgången av avgörandet i ett viktigt straffrättsligt mål där jag har varit referent. Målet har fordrat fyra s.k. återställningar, men nu är det äntligen klart och jag avslutade med att skriva ett nyhetsmeddelande. Vi hade också föredragning i ett intressant skadeståndsrättsligt mål med familjerättslig anknytning. Min gamle klasskamrat från Katedralskolan i Linköping Lars Edlund var referent. Det är roligt att vi numera dömer tillsammans i Högsta domstolen, 46 år efter att jag började i hans klass på samhällsvetenskaplig linje.

Öjegruppen håller på med en gemensam debattartikel om mediernas roll i Quickärendet. Det är ganska märkvärdigt att ingen bryr sig om att kolla upp de många uppslagsändar som finns att nysta i från Christer van der Kwasts och mina böcker. Det är en tydlig partiskhet, får man nog säga. Något stort intresse av att "söka sanningen" finns inte. Bo-Göran Bodins intervju med mig om felet i boken får nog ses som ytterligare ett exempel på att man gör vad man kan för att förstärka bilden av rättsskandalen. Annars kunde man ju tycka att ett företag som Sveriges Radio inte bara skulle bemöda sig om det, utan också intressera sig för balansen i bevakningen.

Fåglarna sjunger utanför balkongen. Dags att hoppa i säng.