Alaska, Denali, Fairbanks, Hawaii, Listor, USA

Söndagsbetraktelse nr 408

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 26 mars 2023

Hittills tre dagar i Alaska, från Anchorage och norrut. Och på dessa dagar har Alaska hunnit visa upp både sina sämsta och sina bästa sidor. En rejäl snöstorm mötte oss under bilresan norrut och sikten var stundtals obefintlig. Flera bilar satt fast i snödrivorna med närmaste bärgningsbil många mil bort. Vi klarade oss lyckligtvis men ångrade snålheten att avstå från att teckna helförsäkring för hyrbilen.

När vädret klarnade omgavs vi av vidunderligt vackra berg på alla sidor. Nordamerikas högsta berg Denali (som fram till 2015 officiellt hette Mount McKinley, 6194 meter högt) passerade vi visserligen under snöstormen, så det var osynligt. Men Denalis nationalpark är full av solstänkta snöklädda toppar, så när snöyran hade lagt sig fick vi de underbaraste vyer.

Och nästa dag körde vi tillbaka några mil. Nu var Denali fullt synligt, det är berget på den vänstra bilden. Sol, massor av snö och 15 grader kallt, bättre blir det inte. I natt hoppas vi på norrsken i Fairbanks, "the Aurora capital of the world".

Alaska blev USA:s 49:e stat i januari 1959 och blev även min 49:e stat av 50. Nästa år ska jag resa till min 50:e, Hawaii, som även blev USA:s 50:e stat, i augusti 1959.