Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Söndagsbetraktelser, Sverige

Söndagsbetraktelse nr 63

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 7 augusti 2016

Vi har nu rest ett par veckor i de tre länderna just söder om Kaukasus: Georgien, Armenien och Azerbajdzjan. Det är intressant att reflektera kring några saker i vardagen som är märkbart annorlunda jämfört med hemma. Här kommer femton sådana saker (med en ursäkt för vissa förenklingar och generaliseringar):

1. Människorna är påfallande vänliga och uppmärksamma, klart mer än hemma.

2. Ute på landet är en del hushåll självförsörjande och har sin enda inkomst från försäljning av grönsaker, frukt och bär.

3. Tiggare finns i storstäderna men inte på samma sätt som hemma. Ofta är det äldre personer som sitter vid trottoaren med en burk framför sig. Några uteliggare syns inte.

4. Väldigt många röker. Även på en del restauranger förekommer rökning.

5. Det är en väldig skillnad mellan olika städer. En del är skräpiga och fula, medan andra är rena och vackra. (Av huvudstäderna är Baku i särklass, och jag har fört upp den på min lista över ”50 städer man bör se innan man dör”, tyvärr på bekostnad av Valparaiso, jfr Söndagsbetraktelse nr 32. Jerevan är modernare och mer välhållen än Tbilisi, som är mysigare.)

6. Det är massor av polisbilar och poliser på gator, torg och vägar. Poliserna uppträder vänligt och bra.

7. Det är väldigt blandad kvalitet på vägarna, även mellan ganska stora städer. För det mesta är vägarna bra, men någon gång är de riktigt usla (gäller såvitt vi vet bara Armenien).

8. Trafiken är ganska bra, men många kör alldeles för vågat. Bilarna kommer ofta mycket närmare varandra än hemma. Långt ute på landet är det gott om kor på vägarna, ibland även grisar och åsnor.

9. Det är betydligt sämre ordnat för gångtrafikanter än hemma (klart bättre i Jerevan än i de andra båda huvudstäderna).

10. Det är för det mesta gratis att parkera, även i huvudstäderna (gäller Tbilisi och Jerevan, i Baku får man betala).

11. På restaurangerna serveras endast få fiskrätter och vegetariska rätter. Kött dominerar stort. (Skaldjur syns över huvud taget inte till.)

12. Mycket få personer motionerar.

13. Det är mycket mer folkliv i städerna på kvällarna än hemma. Även familjer med små barn är ute.

14. Priserna ligger genomsnittligt strax under hälften mot hemma.

15. Vädret så här på sommaren är för det mesta mycket behagligt, mellan 18 och 35 grader med en medeltemperatur kring 25-28.