Ankara, Hawaii, Köregler, Listor, Resor, Söndagsbetraktelser, USA, Waikiki

Söndagsbetraktelse nr 457

av Göran Lambertz
Publicerad onsdag 13 mars 2024

Efter ett 35-timmarsdygn på fredagen (11 timmars tidsskillnad) har jag nu slutfört ytterligare ett av mina kvarvarande stora resemål, de 50 staterna i USA. ”The low 48”, alltså de som ligger samlade på den nordamerikanska kontinenten, hade jag klarat av tidigare, de sista av dem 2019. Nr 49 Alaska besökte jag med kamraten Chris 2023, och nu är det Nr 50 Hawaii, återigen med Chris. Det känns väldigt trevligt och bra.

Huvudsaken är förstås inte listan (eller ... ?), utan att se Hawaii. Men när jag skriver detta har jag just kommit hit, så berättelsen om Hawaii får komma nästa söndag. Här nöjer jag mig med några observationer från en låååång resa, 34 timmar från dörr till dörr. Hawaii ligger 11 timmar efter oss, och efter att ha gått iväg till bussen kl. halv 1 natten till den 1 mars kom jag fram till hotellet i Honolulu kl. halv 12 samma kväll.

Stockholm – London – Los Angeles – Honolulu. Allt gick bra utom en liten sak. I LA var kön till ”immigration” så lång att jag såg mig nödsakad att fuska mig förbi ca 200 personer genom att krypa under ett band när kön svängde tillbaka. Annars hade jag troligen inte hunnit med nästa flight, och något annat sätt att ordna saken gavs inte; tulltjänstemännen var kallsinniga inför min önskan att få skippa kön.

Får man göra så? Jag vet inte riktigt, en skotsk man i 70-årsåldern var i alla fall riktigt förbannad när han förstod att jag hade brutit mot köreglerna. Han och hustrun hade också ett anslutningsflyg sa han med mörka ögon och hög ilsken röst.

Bilden är från vår balkong i Waikiki, en stadsdel i Honolulu som påminner rätt mycket om Nice och några andra stora städer på franska och italienska Rivieran. Det är 20 grader när jag skriver detta på lördagsmorgonen Hawaii-tid, lördagskvällen svensk tid. Härligt behagligt. I dag blir det antingen Pearl Harbor, Downtown Honolulu, Waikiki Beach eller en tur längs östkusten på denna ö, Oahu.

Jag hade tre stora 50-listor (ursäkta att jag tjatar ...): 1. Europas 50 stater, 2. USAs 50 stater och 3. De europeiska staternas 50 huvudstäder. Två av tre listor är nu klara, 149 av 150 platser har bockats av. Återstår en huvudstad, en som inte ligger i Europa.

--

(Denna betraktelse publicerades på Facebook söndagen den 3 mars.)