Astrid Lindgren, Disciplin, Godhet, Kättarna, Lyx, Niklas Ekdal, Ödmjukhet, Orättfärdighet, Perspektiv, Prestationskrav, Respekt, Självkänsla, Självkontroll, Underhållningsvåld

Söndagsbetraktelse nr 479

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 4 augusti 2024

Det här är den andra av två söndagsbetraktelser med inspiration från Niklas Ekdals bok ”Hur vi levde”, en bok som handlar om Sverige och hur vårt land har utvecklats de senaste decennierna, en mycket bra bok.

Förra söndagen skrev jag tio förslag om vad som bör göras i Sverige, Niklas förslag men med mina ord och ibland något litet tillägg. Den här söndagen kommer tio förslag ur boken som riktar sig till oss som människor. Även detta är Niklas tankar med mina ord, och ibland lite mer tillägg än förra söndagen.

1 Ödmjukhet En egenskap som inte står högt i kurs i dag är ödmjukhet. Men den egenskapen hjälper dig själv till ett bättre liv och skapar bättre samvaro mellan människor. (När kristen filosofi tog över efter grekers och romares krigarideal ansågs ödmjukhet vara den finaste egenskapen av alla.)

2 Prestationskrav och självkänsla Släpp efter på de egna prestationskraven. (Många som söker för psykiska problem i primärvården har framgångsrika liv med hus, jobb och barn. De tränar och ser bra ut, men lider av ångest och sömnstörningar på grund av prestationsbaserad brist på självkänsla.)

3 Godhet i det lilla Sikta inte mot stjärnorna, dit når nästan ingen. Tagga hellre ner lite grand, och försök vara en god människa i det lilla.

4 Perspektiv på det egna livet Tänk som Astrid Lindgren sa: ”Vad som inte är livets mening vet jag. Att samla pengar och prylar och grejer, och att vara så rädd för ensamhet och tystnad att man aldrig hinner i lugn och ro tänka efter: Vad gör jag med min korta stund på jorden?”

5 Orättfärdigheter Titta inte bort eller vänd ryggen till när något orättfärdigt händer. (Min kommentar: Se gärna Florian Henckel von Donnersmarcks film ”Never look away”, en tia på min betygsskala.)

6 Kättarna Säg gärna det som ingen vill höra, särskilt om du är säker på att det är rätt. Vi behöver kättarna, de som synar korten.

7 Respekt Ha stor respekt för de människor som anstränger sig hårt i lågbetalda arbeten.

8 Underhållningsvåld Titta inte på underhållningsvåld. Sådana filmer och serier fyller ett mycket stort utrymme i svenskars vardag jämfört med andra länder. Och i längden gör de skada genom att trubba av.

9 Omåttlighet Frossa inte, och lev inte i lyx. Tänk på andra som har det sämre i stället.

10 Självkontroll Forskningsrönen är tydliga: ingen faktor betyder så mycket för ett gott liv som självkontroll, disciplin. Så öva upp din självkontroll, förmågan att göra det som bör göras.