Balkan, Diskriminering, Fest, Negativ särbehandling, Omskärelse, RFSU, Romer, Serbien

Söndagsbetraktelse nr 480

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 11 augusti 2024

Omskärelse av flickor är förbjudet och straffbart i Sverige, på mycket goda grunder. Med omskärelse av pojkar är det annorlunda. Enligt en särskild lag är det vårdnadshavarna som bestämmer, men om pojken inte är helt liten har han rätt att säga ifrån. Ingrepp på pojkar som är äldre än två månader får bara utföras av läkare.

I USA är mer än 70 % av den manliga befolkningen omskuren, och än i dag omskärs mer än hälften av småpojkarna. Fakta om omskärelse finns här för den som är intresserad: https://www.rfsu.se/globalassets/praktikor/omskarelse-av-pojkar-och-man.pdf

De flesta judiska och romska småpojkar omskärs. Och tilldragelsen firas ungefär som ett dop eller en konfirmation, inte sällan med en jättestor familjehögtid. I veckan var jag på en sådan romsk festlighet i Bujanovac i södra Serbien hos en familj med rötter i Serbien och Sverige. Festföremålen var två härliga små tvillingpojkar, omskurna i Sverige en kort tid innan.

Nästan hela släkten och många vänner var på plats och det blev en otroligt fin fest för ca 300 personer. Underbart vackra kläder, sång, musik och dans till långt inpå natten. De romer jag känner är härliga generösa människor med bl.a. en ovanlig förmåga att festa och fira.

Men på Balkan, som i stora delar av världen, är livet svårare för många romer än för andra. Oftast är det inte fråga om formell diskriminering, men i praktiken är romerna ofta illa behandlade.

Då är det skönt att höra romer som bor i Sverige säga att de faktiskt inte alls känner sig negativt särbehandlade här.