Autokrati, Demokrati, Högerextremism, Ojämlikhet, Söndagsbetraktelser, Staffan Lindberg, V-Dem

Söndagsbetraktelse nr 487

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 29 september 2024

Den här söndagen är det trångt på betraktelsearenan. Jag hade först tänkt skriva om Jon Jordås bok ”Den sista boken om mordet på Olof Palme”, som jag läste i måndags. Men sedan kom JO:s beslut och avskedandet av Anna Kinberg Batra, och då ville jag skriva om det. Till sist fick dock även det ämnet stryka på foten när jag läste en artikel i svenska Amnestys tidning Amnesty Press som jag bara MÅSTE berätta om.

Artikeln heter ”Demokratin på tillbakagång” och handlar om den negativa demokratiutvecklingen i världen de senaste åren. Hur allvarlig är den, vad innebär den, vad beror den på och kan vi vända den? För mig känns dessa frågor viktigare än några andra just nu.

Det pågår intensiv och kvalificerad forskning om dessa frågor, så det är inte bara något ”man känner och tycker”. Professor Staffan Lindberg leder ett forskningsinstitut vid Göteborgs universitet som sedan många år studerar utvecklingen och dess orsaker och effekter.

En karta över jorden med länderna färglagda från blått till brunt, där blått är full demokrati och brunt motsatsen (som vi kan kalla full autokrati) blir allt brunare. Vi trodde i många år efter Berlinmurens fall 1989 att demokratins seger var säkrad, och kartan blev allt blåare. Men vi bedrog oss, och nu är det sämre än det har varit på mycket lång tid. I hela 42 länder av världens ca 200 är demokratin på klar tillbakagång. Yttrandefriheten inskränks, regimmotståndare trakasseras och fängslas, valsystemet blir alltmera riggat. I ytterligare 25 länder ser man begynnande auktoritära tendenser.

Forskarna har aldrig vid någon tidigare tidpunkt sett så stor andel av världens länder där demokratin försvagas.

Vad beror det på att demokratiseringsvågen i slutet av 1900-talet kom av sig och vändes i sin motsats? Forskare nämner fyra troliga faktorer: 1. Autokratin Kina har stort inflytande i Asien och Afrika genom sina ekonomiska muskler. 2. Autokratin Saudiarabien har stor makt över den muslimska världen. 3. Autokratin Ryssland har stort inflytande i många länder genom sin militära makt. 4. Ökade ekonomiska klyftor i stora delar av världen.

De tre första förklaringarna är väl ganska uppenbara när man tänker efter. Den fjärde, de ökade ekonomiska klyftorna, är svårare att förstå. Men forskningen visar att personer som drabbas av ökad ojämlikhet har en väldigt mycket högre sannolikhet att rösta på högerextrema partier. Och det är påfallande ofta de högerextrema som driver på den antidemokratiska vågen. Det innebär också att kvinnors rättigheter går starkt tillbaka i många länder.

Om man ser på utvecklingen de senaste 200 åren är det klart att demokratiseringskurvan går uppåt. Men de senaste 20 åren pekar den alltså tydligt i fel riktning.

Så vad kan vi göra? Forskarna har inget svar, förutom att ”det beror på hur vi som medborgare agerar”.

Inte så lätt. Men vi kan åtminstone rösta för demokratin. Så som skedde när Jair Bolsonaro försvann från makten i Brasilien. Det är ett av mycket få länder där kurvan just nu pekar rätt.