Aftonbladet, Christian Dahlman, Dagens Nyheter, Expressen, Extrabetraktelser, Quickärendet, SR, Svenska Dagbladet, Sverker Jönsson, SVT, TV4

Extrabetraktelse med mejl till sju svenska mediechefer

av Göran Lambertz
Publicerad lördag 5 oktober 2019

Medan jag är i USA har det börjat röra på sig i Quickärendet. Det kommer i kölvattnet av filmen ”Quick” och en delvis intressant rättsfallspodd från Lunds universitet med två lärare där, Christian Dahlman och Sverker Jönsson. Efter lång tid där motargumenten i Quickärendet inte fått komma fram har nu plötsligt två tidningar publicerat artiklar av Christer van der Kwast angående ”Quick”. Kommentarer till artiklarna visar, tycker jag, att alltfler börjar förstå. Min lista på drygt 700 personer som inte tror på rättsskandalen har fått utökas med några namn.

 

Så i morse amerikansk tid skrev jag detta mejl till sju svenska mediechefer.

 

Till: hanna.stjarne@svt.se, cilla.benko@sr.se, lena.mellin@aftonbladet.se, klas.granstrom@expressen.se, peter.wolodarski@dn.se, anna.careborg@svd.se, casten.almqvist@tv4.se

 

Bästa mediechefer

 

Jag skriver till er om det s.k. Quickärendet. Det har i flera år fått en behandling i era medier som har utgått från att det begicks en rättsskandal när Thomas Quick (numera Sture Bergwall) dömdes för åtta mord under åren 1994 – 2001.

 

Att denna utgångspunkt är felaktig torde numera ha gått upp för de flesta. Det har i varje fall gått upp för de allra flesta jurister och andra som är sakkunniga i värdering av bevisning. De bevis som fanns och finns mot Quick / Bergwall var i själva verket utomordentligt övertygande. En traditionell sannolikhetsvärdering med den s.k. Bayes sats visar att sannolikheten är 99,9999 % för att han begick ett av morden (det på Therese Johannessen i Drammen) och 99,999 % för att han begick ett annat (det på Johan Asplund i Sundsvall). Då är det ganska lätt att räkna ut att han inte är tillförlitlig när han säger att han inte har begått något mord.

 

Att jag nu skriver till er beror på det som vi har upplevt, vi i den grupp som hela tiden har sagt att ingen rättsskandal har förekommit (Öjegruppen). Vi har inte nått fram med våra argument. På senare år har ni alltid sagt nej till att publicera det vi velat säga. Men alldeles nyligen avvek Aftonbladet från denna linje och publicerade en debattartikel av Christer van der Kwast. Heder åt Aftonbladet för det.

 

Jag menar att det som förekommit är allvarligt och i sinom tid behöver beforskas. De största medierna i Sverige har i realiteten, det är i varje fall vår upplevelse i Öjegruppen, försökt tysta den opposition i ett viktigt rättsärende som försökt klargöra vad som verkligen hänt. Nämligen att medierna – med visst benäget bistånd av åklagare, den s.k. Bergwallkommissionen och fyra författare – har skapat en villfarelse som knappast har sin like i vårt land.

 

Enligt min mening är det på tiden att ni i de stora medierna undersöker på riktigt vad som hände, ser till att förstå det och sedan försöker få ett slut på villfarelsen. Det drabbar visserligen er själva, för det är framför allt ni som har skapat den genom ett dåligt journalistiskt arbete. Men jag hoppas att detta inte ska förhindra en omvärdering från er sida. Ni har ett ansvar för denna sak, som är långt ifrån oviktig i vårt samhälle.

 

Jag kan lova er med hundraprocentig säkerhet att rättsskandalen är en villfarelse. Thomas Quick blev korrekt dömd.

 

Jag skulle uppskatta ett svar från var och en av er. Det brådskar inte.

 

Bästa hälsningar

 

Göran Lambertz, f.d. justitieråd