De, Dem, Dom, Grammatik, Ord

Extrabetraktelse om dom

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 20 oktober 2019

Nu är jag trött på att göra skillnad mellan "de" och "dem" när jag skriver. I fortsättningen skriver jag "dom". Och det gör jag både där det egentligen ska vara "dem" i skrift och när det kan diskuteras vilket som är rätt av "de" och "dem".

 

Det här är ett exempel där saken kan diskuteras: "Jag skulle beställa en tårta till H, men det var för sent så jag fick ta en av de/dem/dom som fanns." När pronominet står i både ackusativ och nominativ sägs det visserligen numera att man bör skriva "de". Men ibland tycker jag att det stör. Och det är ju aldrig någon som säger "dem" nuförtiden. Så varför inte använda "dom" i stället för "dem" även i skrift, och dessutom när saken är klurig. Det tänker jag alltså göra från och med nu.

 

Nästa steg blir att byta ut även "de" mot "dom". Det är ju faktiskt inte många som säger "de" heller nuförtiden. Och någon stor vinst med att skilja mellan dativ/ackusativ och nominativ finns inte. Men det väntar jag nog med en tid ännu.

 

Jag slår vad med den som vill om att den här reformen är genomförd i skolorna senast om tjugo år. Undrar hur man lär sig i dag i skolorna förresten? Det får jag ta reda på. Den som vet får gärna berätta.