Extrabetraktelser, FN, Haiti, Kenya, Positiva nyheter

Extrabetraktelse om ett genombrott

av Göran Lambertz
Publicerad tisdag 3 oktober 2023

Äntligen en riktigt positiv nyhet från FN. Säkerhetsrådet har beslutat om en militär styrka till Haiti för att försöka råda bot på den katastrofala situationen där.

Som vi vet har kriminella gäng tagit makten över så gott som hela samhället i Haiti. Mord, kidnappningar och utpressning är vardagsmat, tusentals oskyldiga har dödats eller flytt landet. En maktlös regering har i ett år vädjat om omvärldens hjälp. FN har stått handfallen när beslut i säkerhetsrådet har blockerats av vetostaterna.

Men äntligen har alltså Ryssland och Kina kunnat övertalas att inte använda vetot utan "bara" lägga ner sina röster. Nu kommer en Kenyaledd styrka på drygt tusen personer (förhoppningsvis många fler) att till att börja med försöka säkra infrastrukturen och säkerheten på allmänna platser. Tillsammans med den Haitiska polisen kommer man också att genomföra "riktade operationer" mot de kriminella gängen.

Jag skriver om detta, dels för att det såvitt jag kan se är den första riktigt positiva nyheten från FN på flera år, dels för att nyheten inte blir så stor i Sverige som jag tycker den förtjänar, men dels också för att situationen i Haiti visar hur det kan gå när ett samhälle tappar taget. Var hamnar vi själva?

Så här skrev New York Times i går om saken: NY Times 231002 om FN o Haiti

Tillägg efter två dagar: Det är nog mycket man borde veta om Haiti. Den här artikeln visar att saker och ting är mer komplicerade än man kan tro när man bara följer dagens nyhetsströmmar: https://www.rsn.org/001/the-united-states-has-its-fingerprints-all-over-the-chaos-in-haiti.html