Debatten, Nyhetsvärdering, Obama, Resor, USA

Nyheter i USA

av Göran Lambertz
Publicerad lördag 27 juni 2015

Två dagar i rad med stora nyheter från den amerikanska Högsta domstolen, och sköna segrar för president Obama. I går klarade hans Affordable Care Act för andra gången en konstitutionell prövning. Och i dag blev det författningsstridigt att inte tillåta äktenskap mellan personer av samma kön. Det första avgörandet var ganska självklart. Det andra var mer oväntat, men mycket välkommet. Att döma av rapporteringen var det så även här – utom på Fox News.

 

Det där är inte mycket att blogga om, för alla hemma känner till dessa nyheter lika bra som vi på resa i USA. Det som kanske kan vara intressant är däremot bemötandet och diskussionen här i USA. Båda avgörandena har kommenterats, diskuterats och reflekterats kring dagarna i ända här. Det är ett oerhört stort intresse kring domstolens avgöranden, och särskilt naturligtvis i högkontroversiella mål som dessa.

 

Kan man bli lite avundsjuk som domare i svenska HD? Nej, faktiskt inte. Vårt system, där lagstiftaren styr långt mer på detaljnivå, är definitivt att föredra. Att halvpolitiskt tillsatta domare ska avgöra sådant genom hel- eller halvpolitiska tolkningar av en töjbar konstitution är inte något bra system. Tycker jag. Men i USA älskar man det, och jag vet inte att det över huvud taget ifrågasätts.

 

Debatten känns i alla fall oerhört frisk och fräsch. Man lär sig enormt mycket om frågorna genom att lyssna. Så den nyhetsbevakningen är fantastisk.

 

Egendomligare är den nyhetsvärdering som innebär att man hårdbevakar ”manhunts”, i det här fallet en jakt på två förrymda mördare i New York State. Dagarna i ända med presskonferenser och analys av spår. I dag sköts den ene av de båda männen till döds utan att någon tycks ha blivit förvånad. Nu gäller det den andre. Nyhetsföljet dundrar vidare.

 

Så här var det redan på 60-talet, när jag bodde här i ett år. Jag frågade mina vänner varför det var så intressant när någon hade rymt? Men de skakade mest på huvudet åt mig och undrade vad jag menade. Klart att det är intressant, vad kan vara mer spännande än en manhunt?!