Artister, Diggiloo, Högbo bruk, Musik, Show, Sommarlöfte, Söndagsbetraktelser

Söndagsbetraktelse 428

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 13 augusti 2023

I går såg jag Diggiloo på Högbo bruk utanför Sandviken. För den som inte vet är Diggiloo en show som startade 2003 och som reser runt landet i juli och augusti varje år. Drygt 20 orter besöker man och lika många föreställningar blir det. Ett tiotal artister är med och alla sjunger till samma live-orkester. I årets upplaga deltar Nike Sellmar, Daniel Norberg, Maria Sur (från Ukraina), Liamoo, John Lundvik, Jessica Andersson, Thomas Di Leva, Hanna Hedlund, Andreas Lundstedt, Anne-Li Rydé, Bruno Mitsogiannis och Lina Stadell.

Tre timmars konsert med fantastiskt hög kvalitet. Jo, faktiskt, konserten förtjänade det betyget. Några av numren var så bra att det är svårt att tänka sig något bättre inom genren pop och schlager. Allra bäst var Bruno Mitsogiannis och Daniel Norberg, men även veteraner som Andreas Lundstedt och Thomas Di Leva var riktigt riktigt bra (om än på olika sätt).

Nu verkar jag kanske ganska insatt. Men det är jag inte. Skam till sägandes hade jag aldrig hört talas om Diggiloo förut, i varje fall inte som jag kan minnas. Jag såg och hörde Herreys sjunga sin låt Diggi loo diggi ley i Melodifestivalen 1984 och jag minns tv-programmet Diggiloo, som gick åren 1998 – 2004 men som jag aldrig såg. Showen hade gått mig förbi. Nu när jag har sett den inser jag hur dåligt av mig det är.

Jag är över huvud taget ovanligt dålig på nutida svensk musik. Av de här artisterna hade jag bara sett en live tidigare, Anne-Li Rydé på Hamburger Börs för kanske 25 år sedan.

Man borde faktiskt veta mer om aktuella och skickliga svenska artister och deras musik än jag gör. Från och med nu ska jag bättra mig rejält (sommarlöfte).

Det var en riktigt fin kväll på Högbo bruk. Och den viktigaste reflektionen av alla är den som jag har gjort många gånger tidigare: Live-musik ger en oerhört mycket starkare upplevelse än tv och dylika medier. Njutningen kan ibland vara rent vidunderlig.

--

PS. Bilden föreställer Hammarsmedjan "Övre hammaren° på Högbo bruk, som är ett gammalt järnbruk från 1650-talet, nedlagt i mitten av 1800-talet men väl bevarat.