#metoo, Bubblor, Ebba Witt Brattström, Gåvor och tid, Historiens övergrepp, IS, Kevinärendet, Kulturprofilen, Lapporten, Namnpublicering, Östersunds FK, Söndagsbetraktelser, The square, Ubåtskränkningarna, Yttrandefrihet

Söndagsbetraktelse nr 131

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 26 november 2017

Den här veckan är det många nyheter, händelser och frågor som pockar på. Det får bli tio minibetraktelser. (Och dessutom en något pinsam extrabetraktelse.)

 

1. Ska man radera en del av historien genom att riva statyer av förtryckare och rasister, byta namn på t.ex. Lapporten och avlägsna s.k. judesuggor från kyrkor? Svårt, men jag röstar nej. Under förutsättning att man tar ansvar för historien.

 

2. Östersunds prestation i Europa League är makalös. Vilken betydelse har det haft att laget vågat en massa vid sidan om fotbollen? Ganska stor, tror jag.

 

3. Det blir svårt att utkräva rättsligt ansvar för mer än enstaka övergrepp från #metoo. Det gör kanske inte så mycket, om man betänker de positiva effekter som har uppnåtts och som kommer.

 

4. Det har debatterats om Dagens Nyheter gjorde rätt som publicerade en massa avslöjande detaljer kring Kulturprofilen utan att nämna hans namn. Enligt min mening var det rätt. Detaljerna behövdes, men publicering av namnet hade tagit den befogade ärekränkningen till en obefogad nivå. (Obs. att Sveriges Radio sedan lördag eftermiddag har publicerat mannens namn. Det kan vara rätt, även om det var rätt av DN att inte avslöja namnet.)

 

5. #metoo har spräckt en jättebubbla. Möjligen kan man hoppas att den nya friskheten inspirerar till ett mod att spräcka ytterligare några bubblor. Exempelvis den om ubåtskränkningarna, och en mig närstående.

 

6. Än så länge har jag inte sett någon koppla ihop Svenska Akademiens svårigheter kring Kulturprofilen med Ebba Witt Brattströms bok Århundradets kärlekskrig. Men det kommer nog.

 

7. Attentatet i moskén i Egypten slår nya vidrighetsrekord. Den som kommer på hur IS terror ska stoppas får mitt fredspris.

 

8. Fyra reportrar på SVT fick Stora Journalistpriset för Kevindokumentären. Den är anmäld till Granskningsnämnden för fusk, och SVT har begärt flera anstånd med att svara. Anmälan gjordes i juli, och ännu har inget yttrande kommit. http://goranlambertz.se/sondagsbetraktelse-nr-129/ .

 

9. Det är en vansklig sak att ge bort böcker. Normalt bör man vara rimligt säker på att de timmar som tänks bli avsatta för läsningen är väl använd tid för mottagaren.

 

10. Vi såg The square i veckan, en mycket bra film (betyg 9 på en tiogradig skala). Allra bäst gillar jag travestin på medierna och yttrandefriheten. När huvudpersonen museichefen meddelar att han avgår för att museet publicerat en i medierna hårt kritiserad film på ett barn som sprängs i bitar, angrips han i överlägsen ton på presskonferensen för att han inte står upp för yttrandefriheten.

 

11. (extrabetraktelse) Hela lördagen hade jag för mig att det skulle bli första advent på söndagen (= idag). Susanne synade inte mitt påstående utan deltog i villfarelsen. Adventsstjärnorna och adventsstaken kom fram, julstjärna och amaryllis inhandlades och utplacerades, söndagens besökare underrättades om att det skulle serveras adventskaffe, osv. Inte förrän vid 23-tiden kom jag att tänka på att det är ganska långt till jul och kollade för säkerhets skull min förstaadventsföreställning. Jag fick skicka ett förtydligande sms till söndagsgästerna. Men nu har vi i alla fall tränat inför nästa helg, och alla grejer är framplockade och lagom undanstoppade.