Bertil Almlöf, Hjördis Andersson, Road trip, Städer

Söndagsbetraktelse nr 215

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 7 juli 2019

I går kom jag hem efter åtta dagars road trip till Östergötland och norra Småland. Det blev tolv besök (varav sex hos släkt och sex hos icke-släkt), fyra övernattningsplatser, åtta städer, fjorton andra orter, en utdragen fästing, tre bad, sju besökta gravar, en köpt kavaj och en kastad, en båtfärd på Åsunden, 130 bilmil, ingen bok läst och nästan inga tidningar.

 

En kväll blev det lite för mycket vin och whisky, och efter en del beräkningar (man förbränner ungefär 2 cl per timme) kom jag fram till att jag måste skjuta på avfärden morgonen därpå.

 

Det jobbigaste under veckan var förnedrande förluster mot en trettonåring och en åttaåring i spelet ”pricka in USA:s stater så snabbt du kan”; de gjorde det på 1,14 resp. 1,24 min. medan jag som bäst klarade det på 1 minut och 57 sekunder.

 

Höjdpunkterna var samtalen med två 89-åringar, konstnären Bertil Almlöf i Hägerstad och moster Hjördis Andersson i Västervik. Av Bertil köpte jag en jättefin tavla vid vernissagen i Hägerstad prästgård på sommarutställningen ”70 år av konst”. Och av moster Hjöjjan fick jag några guldkorn till minnen av mamma och pappa till den lilla bok som min syster Lotta och jag skriver om våra föräldrar.

 

Det är kul att besöka så många nära och kära. Och det blir många att bjuda igen.