50 år, 95-åringen, Hagerstown, Jämförelse, Resa, Savannah, Seattle, Söndagsbetraktelser, USA

Söndagsbetraktelse nr 221

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 18 augusti 2019

På tisdag flyger jag till Seattle för drygt sju veckors vistelse i USA. Sju veckor av bilkörning, möten, upplevelser och studier. Sju veckor som jag ser fram emot väldigt mycket.

 

Seattle ligger som bekant i nordvästra hörnet av USA, vid Stilla havet. Jag ska köra därifrån till Atlanten (Savannah, Georgia) och besöka 25 eller 26 stater, varav 13 nya för mig. Susanne och jag hade planerat att göra en sådan resa i år. Vi har kört från ostkust till västkust två gånger, och nu skulle vi klämma återstående stater minus Alaska och Hawaii på en resa i andra riktningen. Jag får sällskap de första tio dagarna och de sista tio, men i övrigt åker jag ensam. På vägen ska jag vara med på 50-årsjubileet av examen (graduation) i min high school i Hagerstown, Maryland.

 

Jag tänkte passa på att studera USA lite mer än jag gjort under tidigare besök. Och då ska jag göra det med fokus på några samhällsfrågor som intresserar mig. Jag ska utgå från några av de saker som jag tycker kännetecknar Sverige av i dag:

 

1. Stor politisk enighet inom de flesta områden, högervindar inom bl.a. migrations- och kriminalpolitiken.

2. Välstånd och stark ekonomi men ökande klyftor sedan flera decennier, mellan rika människor och fattiga, mellan storstäder och landsbygd.

3. Väl fungerande rättsväsende men hård belastning i alla led.

4. Växande klimat- och miljömedvetenhet, förstärkt globalt hot.

5. Betydande problem i skola och sjukvård.

6. Stora problem med kriminella gäng och otrygghet i många förorter och städer, vårt största samhällsproblem på länge.

7. Påtagligt försiktig utrikespolitik, inte minst när det gäller kränkningar av mänskliga rättigheter i stora mäktiga länder som Kina, Ryssland, Iran och Saudiarabien.

8. De traditionella medierna påverkas av sitt ekonomiskt osäkra läge i den nya konkurrensen. Det leder bl.a. till granskningar med dålig precision. Drev, konformism och rädsla. (Osäkert vad som orsakar vad.)

9. Viktiga existentiella frågor tar sig inte in i den centrala samhällspolitiska debatten ens när de hör hemma där. Det gäller t.ex. religionens roll och betydelse, liksom frågan om dödshjälp.

10. Tiggeri på allmänna platser har blivit vanligt. Det medför ovana svårigheter och politiskt famlande.

 

Jag vill försöka jämföra med USA. Hur är det där med de politiska vindarna, samhällsklyftorna, avfolkningen på landsbygden, rättsväsendet, klimatmedvetenheten, skolan, sjukvården, kriminaliteten, utrikespolitiken, medieklimatet, debatten, de existentiella frågorna och den extrema fattigdomen? Det blir ingen bok (jag kan för lite), men säkert ett antal betraktelser.

 

Från början hade jag också tänkt jämföra USA 1969 med landet i dag, 50 år senare. Men jag har gett upp den ambitionen i insikt om att det skulle bli alltför amatörmässigt.

 

Och som jag sagt tidigare ska jag ställa en fråga till ett antal amerikaner som handlar om synen på livet och dess mening (jfr förra veckans betraktelse): Om du vore 95 år i dag, vad skulle du då önska att dina närmaste kommer ihåg dig för när du inte längre finns?