Big 5, Lejon, Safari, Söndagsbetraktelser, Tanzania, Turist, Zanzibar

Söndagsbetraktelse nr 339

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 28 november 2021Efter en vecka på nästan konstant safari i Tanzania är det svårt att inte vara uppfylld av djuren. Och det finns nästan ingenting så fantastiskt som ett träd som kryllar av babianer, en lejonhona som lugnt vilar på en trädgren tills den frustande buffelhjorden under trädet har försvunnit eller ett fält fyllt med hundratals lugnt betande zebror. Eller för den skull en lejonhane som kommer så nära att man kan klappa den på manen.

Det man ”ska se” är de s.k. Big 5, dvs. de fem stora djur som sägs vara allra farligast att jaga. Det är lejon, elefant, buffel, leopard och noshörning. Vi såg mängder av elefanter och bufflar och ca 20 lejon, så med dessa tre var det inget problem. Men leopard hittade vi bara en. Vår guide Madil lyckades obegripligt nog se den på en trädgren 100 meter bort, och i kikaren var den mäktig. Allra svårast var dock noshörningarna. Madil hittade tre som låg i gräset kanske 300 meter bort, svåra att få något riktigt grepp om ens i hans fina kikare. Men vi såg dom i alla fall och betraktar därmed Big 5 som fullbordad.

Vi passade på att göra tre egna listor också på favoritdjur som vi såg.

Ugly 5: hyena, schakal, gam, gnu och vårtsvin
Beauty 5: giraff, zebra, flamingo, stridsörn och impala
Wondrous 5: flodhäst, gepard, krokodil, struts och babian

Nu är det Zanzibar i en vecka. På ett fantastiskt vackert hotell alldeles invid Indiska Oceanen i öster. Vi ville hyra bil för att åka runt på ön, som är ca 80 x 30 kilometer stor. Men något hyrbilsföretag finns det inte på Zanzibar, märkligt nog kan man tycka. Så vi har fått hyra en bil på halvprivat väg och hoppas klara den ganska kaotiska vänstertrafiken utan olyckor när vi ger oss ut på vägarna i morgon.