Korruption, Mutor, Söndagsbetraktelser, Tanzania, Zanzibar

Söndagsbetraktelse nr 342

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 19 december 2021


Ett par av dagarna på Zanzibar hyrde vi bil och körde runt ön. Jag hade fått ett tanzanianskt körkort för 15 dollar. Med vänstertrafiken och de spännande vägarna tyckte vi det var kul om även Cecilia fick köra. Det var nog inte tillåtet, tänkte vi, men gjorde det ändå. För hon har ju svenskt körkort. Men just då stoppades vi förstås av polis.

Den unge polismannen sa att det var strängt förbjudet att köra utan tanzanianskt eller internationellt körkort. Brottet skulle kosta oss 200 dollar eller tre månader i fängelse. Vi protesterade lite och undrade om inte Cecilias svenska körkort och mitt tanzanianska borde räcka. Men han bet ifrån med ”I am a police officer, I know everything”.

Vi förklarade oss beredda att ta vårt straff och betala 200 dollar. Det gick dock inte så lätt, sa polismannen, för i så fall måste det bli domstolssak. Men ibland kan man lösa sådana problem ”in a friendly way” sa han. Vi förstod vartåt det barkade och stramade upp oss.

När han frågade vad vi föreslog för ”friendly solution” sa jag ”no bribe”. Detta borde förstås ha varnat honom, men han frågade igen vad vi föreslog. Då blev jag rejält ilsken (spelade kanske över lite …) och frågade vad han hette. ”Adji” sa han, nu lite defensiv. Jag hoppade ur bilen, sa att han försökte få oss att föreslå en muta och att ”this is outrageous”. Han såg förskräckt ut, sa ”you can go” och gick snabbt iväg till kollegan i polisbilen strax bakom. Jag demonstrerade tydligt att jag skrev upp bilnumret, varefter vi åkte iväg. (Med mig vid ratten.)

I en tidning som vi köpte dagen efter, Zanzibar Mail av den 29 november, fanns en stort uppslagen artikel med rubriken ”Fighting corruption to end poverty”. En hårdsatsning mot all korruption beskrevs.

Så efter hemkomsten skrev jag till Tanzanias ambassadör i Stockholm och berättade. Hon tackade mycket vänligt, bad så hemskt mycket om ursäkt och lovade föra saken vidare till behöriga myndigheter + höra av sig så småningom till mig med en rapport.

Stackars Adji, han såg egentligen rätt snäll ut.

(På bilden har polisen ännu inte stoppat oss, men några minuter senare ...)