Bill Browder, Magnitskijlagen, Mord, Nationsgränser, Putin, Ryssland, Sergej Magnitskij, Söndagsbetraktelser

Söndagsbetraktelse nr 361

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 1 maj 2022

Bör vi acceptera att de styrande i Ryssland mördar sina meningsmotståndare? Vad bör vi annars göra?

I en artikel i Time den 25 april berättar Bill Browder om sin affärsverksamhet i Ryssland åren 1996 – 2005 och hur den slutade. Hans affärsidé var att köpa grovt undervärderade aktier i ryska företag, avslöja och visa upp korruptionen i företagen och därefter se aktierna stiga i värde när företagen tvingades städa upp. Han tjänade massor av pengar på det sättet men fick också mäktiga fiender bland dom som levde gott på korruptionen. I november 2005 sparkades han ut ur Ryssland och förklarades vara ett hot mot rysk nationell säkerhet.

Browders revisor i Ryssland, Sergej Magnitskij, påvisade omfattande korruption i samband med Browders verksamhet. Han vittnade mot de ansvariga, arresterades, torterades och dödades slutligen den 16 november 2009. Magnitskij var 37 år gammal och efterlämnade hustru och en 7-årig son. Sedan dess har Bill Browder arbetat för att ge Magnitskij rättvisa.

På liknande sätt har åtminstone 12 demokratiförespråkare, korruptionsavslöjare och oppositionella mördats eller utsatts för mordförsök i Ryssland sedan 2006 (jfr söndagsbetraktelse nr 149): Anna Politkovskaja (2006, död), Alexander Litvinenko (2006, död), Leonid Rozjetskin (2008, död), Natalja Estemirova (2009, död), Sergej Magnitskij (2009, död), Boris Berezovskij (2013, död), Alexej Devotjenko (2014, död), Boris Nemtsov (2015, död), Denis Voronenkov (2017, död), Sergej Skripal (2018, död liksom dottern), Nikolaj Glusjkov (2018, död) och Alexej Navalnyj (2020, förgiftad men överlevde).

Det finns inget tvivel om att den högsta ryska makten med Putin i spetsen har initierat eller gett stöd åt morden. Den som tvivlar behöver bara se på den statsstyrda ryska dopningsverksamheten och på mördandet i Ukraina för att förstå att inget är främmande för Putin och hans kompanjoner. Varför skulle de inte mörda besvärliga motståndare?

Den s.k. Magnitskijlagen antogs av USA 2012, därefter av Kanada och UK och senast av EU 2021. Lagen innebär att berörda stater får beslagta vissa ryssars finansiella tillgångar, neka dem inresa, begränsa deras rätt att använda banksystemet och inskränka deras internationella rörlighet. Det rör sig delvis om samma slags sanktioner som nu används mot ryska företrädare på grund av kriget i Ukraina.

Den riktigt allvarliga frågan för oss andra är hur vi ska förhålla oss till stater som liksom Putins Ryssland är både ohederliga och ohämmade. Magnitskijlagen är bra, men räcker den? Måste vi inte på allvar fråga oss hur det kan vara så att makt, vapen och pengar i praktiken tillåter vissa människor att göra precis som de vill, även när det innefattar mord på motståndare? Frågan måste vara den jag ställde inledningsvis: Bör vi acceptera att sådant pågår och vad bör vi annars göra?

Jag inser att frågan är svår, på gränsen till omöjlig att besvara. Men vi KAN ju bara inte acceptera att skurkarna tillåts fortsätta. Eller?

I nästa betraktelse ska jag försöka svara på frågan vad som bör göras.