Covid, Erbil, Irak, Kurdistan, Machko, Söndagsbetraktelser, Turist

Söndagsbetraktelse nr 371

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 10 juli 2022

--

Jag har tidigare varit bara sparsamt i Mellanöstern och inte alls i de kurdiska regionerna. Så nu är jag lite uppfylld av den resa jag just gjort till de kurdiska delarna av Irak. Uppfylld av själva resan, turistandet, lärandet av en massa nytt, upptäckandet. Låt mig förmedla några mer eller mindre intressanta intryck/fakta från huvudstaden Erbil i Irakiska Kurdistan.

1. De moderna byggnaderna ser rejäla ut – men inte vackra. Och mängder av stora byggnader står ofärdiga på grund av kriser, fallissemang, fusk och annat.

2. De gamla byggnaderna är fåtaliga men vackra.

3. Bilparken är ungefär som här. Trafiken är lite mer oorganiserad, men lugn. Dock är det mycket längre väntan vid rött ljus än hemma.

4. Det finns inga hemlösa och inga tiggare. Några barn ber främlingar om pengar på marknaden, men jag räknar inte dom. Människor är välklädda, och de flesta ser välmående ut.

5. Det är ofta skräpigt men sällan smutsigt.

6. Det finns mängder av småaffärer i centrum, ytterst få större. Priserna är knappt hälften mot här.

7. I många affärer säljs modernt och omodernt sida vid sida. Second hand finns inte sällan mitt i marknadshandeln (ex. symaskiner, se nedan).

8. Medeltemperaturen dagtid låg på 45 grader. Varmt! Men det gick förvånansvärt bra att klara, kanske för att man visste att luftkonditioneringen inte var långt borta.

9. Man såg enstaka personer med ansiktsmask och enstaka flaskor för handsanering, ingen koll gjordes av vaccinationsintyg vid inresa. Så covid gjorde sig påmind ungefär lika lite som här. (Men jag blev sjuk första kvällen hemma, och snabbtestet för covid var positivt.)

10. I den berömda tesalongen Machko (se ovan), nedanför Erbils 6 000 år gamla citadell (se nedan), sågs bara män bland kunderna. På frågan vad det berodde på fick jag svaret att män nog tycker mer om att gå ut och dricka te än vad kvinnor gör.

--