Fattigdom, Forensisk vetenskap, Göstfrihet, Homosexualitet, Indien, Kor, Kriminalteknik, Mat, Norendra Modi, Söndagsbetraktelser, Trafik

Söndagsbetraktelse nr 414

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 7 maj 2023

För en månad sedan ställde jag frågan vad som egentligen är så speciellt med USA (sön-dagsbetraktelse nr 409). Efter en vecka i Indien ställer man förstås gärna samma fråga om detta så annorlunda land. Vad är det egentligen som är så speciellt med Indien?

Här kommer tio observationer bland många möjliga.

1. Indierna är otroligt gästfria och vänliga. De ordnar allt för en, och de gör det med ett varmt leende. När Susanne och jag var här för 19 år sedan fick vi ständigt uppleva detta, och det blev ännu tydligare den här gången. Jag och mina båda medresenärer (bröderna Alban och Ylli Dautaj på DER Juridik) togs om hand av ”vår” indiska institution med en fantastisk gästfrihet.

2. Till gästfriheten och vänligheten hör en viss undergiven artighet. Artigheten är fin me-dan undergivenheten förstås kan kännas onödig. Nästan ingen kunde t.ex. tänka sig att kalla mig vid förnamn. Men det hör nog till kulturen på ett sådant sätt att det är nästan ofrånkomligt.

3. Trafiken är kaotisk men på något sätt ordnad. Det tutas och trängs, och marginalerna är så små att de nästan inte finns. Men alla vet ”reglerna”, och sällan blir någon irriterad.

4. Kor, apor, hundar och katter finns som ett naturligt inslag i gatubilden. Men jag tror att djuren har blivit färre under de här 19 åren, i varje fall korna.

5. Skillnaderna i levnadsnivå är enormt stora. De fattigaste bor vid gator och vägar, med eller utan små skjul. Och ändå är mitt intryck att det finns färre som lever i armod i dag än för 19 år sedan. (Statistiken bekräftar intrycket, och av många i Indien får den nuvarande premiärministern Narendra Modi en stor del av äran för det.)

6. Homosexuella relationer avkriminaliserades för bara något år sedan. Och det mest uppmärksammade målet i Högsta domstolen i dag handlar om samkönade äktenskap; skyddas de av konstitutionen även utan särskild lagreglering? Och innebär det i så fall att även muslimska homosexuella har en laglig rätt att gifta sig med varann? (När målet är avgjort om kanske något halvår ska jag berätta hur det gick.)

7. Det är rent och snyggt för det allra mesta, i varje fall så långt som man kan se som be-sökare. Även på den punkten tror jag att det har skett en positiv utveckling sedan jag var här senast.

8. Man tar sig lätt fram med engelska överallt, samtidigt som majoriteten bara talar sitt eget modersmål (hindi, tamilska, gujarati etc., drygt 30 olika språk med mängder av dialekter). I domstolarna talas och skrivs det enbart på engelska.

9. Maten är enormt varierad och rik med många för oss ovanliga smaker och blandningar. Och den är GOD.

10. I Indien är man ofta väldigt specialiserad. Ett exempel: Här finns ett universitet för enbart forensisk vetenskap (kriminalteknik o.d.), National Forensic Sciences University. Universitetet bidrar till uppklarning av brott inte bara genom forskning, utbildning och praktisk handledning, utan också genom utveckling av produkter. Man har t.ex. utvecklat skåpbilar för snabba forensiska undersökningar på plats, bilar som säljs till polismyndigheterna över hela landet.

Indien är makalöst.