länder, Listor, Öar, Platser, Söndagsbetraktelser, Städer, Världsarv

Söndagsbetraktelse nr 424

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 16 juli 2023

Alla som känner mig vet att jag gör upp listor över saker, främst över platser att besöka. Och när jag nu kom till Bornholm i veckan beslöt jag mig för att få bättre ordning på mina geografiska listor. Ursäkta att ni som läser denna betraktelse får dras med något som i grund och botten bara intresserar mig själv.

Jag har tio listor och kvar att besöka platserna enligt följande.

1. Europas länder (50), inget kvar
2. Europas huvudstäder (50), en kvar (Ankara)
3. 50 städer som jag måste se innan jag dör, fyra kvar (Marrakech, Hongkong, Shanghai, Kairo)
4. Sveriges städer (134), ingen kvar
5. USA:s stater (50), en kvar (Hawaii)
6. Nordens länder och mer eller mindre självstyrande delar (9), ingen kvar (se betraktelse nr 50)
7. Medelhavets 8 stora öar, tre kvar (Sardinien, Corsica och Rhodos)
8. Östersjöns 7 stora öar, Rügen kvar
9. Sveriges 10 vackraste platser, ingen kvar (se betraktelse nr 317)
10. Sveriges 15 världsarv, inget kvar
11. 100 av världens länder, varit i 76, dvs. 24 kvar

Kanske blir det Ankara eller Marrakech i år. Nästa år blir det definitivt Hawaii, kanske Sardinien och Corsica. Sedan får vi se. Nr 11 vete sjutton om jag klarar.

PS Sveriges 15 världsarv är dessa (de fyra sista naturvärldsarv, övriga kulturvärldsarv): 1. Skogskyrkogården i Stockholm, 2. Drottningholms Slott, 3. Birka och Hovgården, 4. Falu koppargruva, 5. Grimetons radiostation utanför Varberg, 6. Örlogsstaden Karlskrona, 7. Gammelstads kyrkstad, 8. Hälsingegårdarna, 9. Tanums hällristningsområde, 10. Hansestaden Visby, 11. Engelsbergs bruk, 12. Struves meridianbåge, 13.Södra odlingslandskapet på Öland, 14. Laponia (fjällandskapet), 15. Höga kusten