Fel, Kontrollavgift, Parkering, Parkeringsappar, Sardinien, Söndagsbetraktelser

Söndagsbetraktelse nr 431

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 3 september 2023

Häromkvällen parkerade jag i Arenagaraget utanför Stockholm inför konserten med Laleh. Det var trångt men vi hittade en plats. Jag öppnade parkeringsappen EasyPark, fick träff på ett enda parkeringsområde, snurrade på hjulet, ställde in tiden 4 timmar och tryckte på Start.

Start = klart. Trodde jag. När vi kom tillbaka till bilen hade vi fått en kontrollavgift, 900 kr. Vi hade stått inom fel parkeringsområde, 2650 i stället för 376. Surt. Men eftersom jag kände mig lurad av appen, som faktiskt bara hade gett mig ett alternativ, bestämde jag mig för att överklaga. Och i förrgår fick jag besked:

”Vi kan i efterhand konstatera att ni erlagt avgift till Stockholm parkering fast med fel områdeskod. […] – Vi har valt att avskriva kontrollavgiften för detta enstaka tillfälle. Vi kommer framöver inte att avskriva kontrollavgifter som utfärdats på grund av att ni inte har haft en giltig registrering på ert fordon eller en korrekt inloggning.”

En gång får man alltså göra detta misstag i Stockholm, men inte fler.

Parkeringsjuridik är inte min starka sida. Men jag har en bestämd känsla av att jag inte hade sluppit betala om jag hade låtit saken gå till domstol. För läser man noga i appen står det att man ska kolla att parkeringsområdet stämmer med skylten på platsen. Och då hjälper det nog inte att man bara fick ett (felaktigt) alternativ. Jag gjorde fel helt enkelt.

Rådet till mig själv och andra får därför bli: Även om det bara dyker upp ett parkeringsområde i appen, kolla att det stämmer med den skylt som finns nånstans i närheten.

Eller mer allmänt: Var försiktig med parkeringsappar.

Nu ska jag i alla fall använda de 900 kronorna till en middag på lördag kväll i Sassari. Och nästa söndagsbetraktelse kommer därifrån, från norra Sardinien.