Ingrid Lundberg, Kaffe, Kafferanking, Kokkaffe, Lennart Norén, Nescafé, Susanne Thisted Lambertz, Visseljohanna

Söndagsbetraktelse nr 445

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 10 december 2023

Jag lärde mig dricka kaffe när jag var sju år. Det måste man lära sig sa mamma. Man hamnar utanför annars, och missar mycket som är viktigt.

Det var inte särskilt gott, men till sist lärde jag mig. Först fick jag dricka med socker och grädde, och då gick det an eftersom kaffesmaken försvann. Så småningom skippade jag grädden, och 1972 (när jag var 22) lade jag även bort sockret. Det var när ett par tjejer (bl.a. min blivande hustru Susanne) sa att de ”sparade på så´na” som drack kaffe utan socker.

Först var det bara kokkaffe, det var det enda som fanns på 50-talet. Någon gång på 60-talet blev det sedan av någon anledning bara bryggkaffe. På 90-talet lärde jag mig (övertalad av Susanne även nu) att Nescafé var godare än bryggkaffe, och bara lite dyrare. Så vi bytte, och frystorkat har det varit sedan dess. Det beslutet fick för övrigt stöd av kaffeexperten Lennart Norén, som berättade att en vetenskaplig undersökning visat att frystorkning är den bästa metoden att bevara kaffets smak. Och Nescafé är det bästa frystorkade kaffet.

De senaste 20 åren har automaterna och specialbryggarna visat att kaffet kan göras ännu godare. Med bl.a. vissa Nespressokapslar blir det suveränt. Ändå dricker jag oftast Nescafé även nu. Mest för att det är enkelt, gott och vant. Och inte så dyrt som kapselkaffe.

Men häromdagen köpte jag en ”Visseljohanna” på Loppis, alltså en kaffekokare som visslar när kaffet är klart. Och jag köpte ett halvt kilo kokkaffe från Lindvalls, Uppsalas eget kafferosteri. Sedan dess har jag köpt ytterligare något halvkilo och dricker en kopp kokkaffe ibland. Och jag gillar det. Det är visserligen inte godare än Nescafé, och absolut inte godare än Nespressokaffe. Men det är gott som omväxling, och så är det ju något särskilt med den där smaken, igenkännandets smak.

Det har blivit ett par koppar med socker och grädde också. För att prova. Men kaffe ska smaka kaffe.

Så den officiella kafferankingen blir, om man utgår från de godaste sorterna:
1. Kapselkaffe
2. Frystorkat kaffe
3. Kokkaffe
4. Bryggkaffe