Ålder, Ansvar, Debatt, Donald Trump, Joe Biden, Lögner, Olämplig, President, Söndagsbetraktelser, USA

Söndagsbetraktelse nr 474

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 30 juni 2024

Jag har nog aldrig tidigare sett en så kusligt avslöjande politisk tillställning som debatten natten till fredag mellan Joe Biden och Donald Trump.

Trump var som vanligt ”inte särskilt varsam med sanningen”. Men det är man ju van vid, han är absolut inte lämplig att vara USA:s president.

Viktigare den här gången var att Biden visade sig vara så påverkad av sin ålder att inte han heller är lämplig. Jag får erkänna att jag tidigare har viftat bort invändningar om hans ålder. Visserligen har han ibland sett gammal och svag ut, men inte värre än att han säkert klarar det. Har jag sagt. Tills nu.

Han var osammanhängande, nervös, osäker, rädd. Han stakade sig, hittade inte orden, kunde inte förklara, kom från ämnet, skällde på ett tråkigt sätt, föll in i Trumps retorik, var osaklig och saknade all retorisk finess. Han var helt enkelt hopplöst svag. Det berodde nog delvis på att han fick en väldigt dålig start på debatten och blev darrig. Men  det var säkerligen också för att han är starkt negativt påverkad av sin ålder (81 år, 82 när nästa presidentperiod börjar).

Jag tycker att Biden har varit en mycket bra president, en sådan som man alltid har kunnat lita på. Men nu kan han inte fortsätta. Jag vet inte om det är begynnande demens eller ”bara” ålderdom. Men han är olämplig. Om man är lämplig som president debatterar man inte så som han gjorde. Det var inte bara dåligt, det var katastrof.

Efteråt sa Biden att han inte tänker hoppa av. Han är visserligen en sämre debattör än han har varit, sa han, men ”han vet hur man inte ljuger”. Jubel från åhörarna. Sorgligt, tycker jag. För nu handlar det inte om att han kanske trots allt vore bättre än Trump, utan om att han själv är olämplig.

New York Times har uttalat att Biden måste hoppa av kandidaturen. Men bortsett från det är tongångarna vänligt ljumma. Tyvärr är det ansvarslöst. Partiets ledning måste förstå att Biden inte bör kandidera, och man bör göra detta alldeles klart för honom. Han borde förstås själv förstå det, men att han inte gör det hör sannolikt också ihop med ålderns påverkan.

Om Biden nu hoppar av med motiveringen att han har förstått att han kanske trots allt är för gammal för att vara president i fyra år till, då kommer han att möta starkt gillande. I historien kommer han att ha varit en klok och bra president.

Men finns det då några andra? Jag tror att t.ex. Kamala Harris, Anthony Blinken, Dan Goldman och Michelle Obama skulle bli bra, ett par av dem säkert mycket bra.

En helt annan sak är att Bidens framträdande och ställningstagande tvingar fram funderingar om den egna ålderdomen. Hur ska man veta om/när man själv har blivit så påverkad av ålder att man inte är att lita på?