Åldrande, Hans Op de Beeck, Klantigheter, Mark Rothko, Norge, Resa, Rügen, Söndagsbetraktelser, Tjörn

Söndagsbetraktelse nr 475

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 7 juli 2024

Jag är ute på bilresa. Åtta dagar av tretton har gått, 160 mil av ca 350. Först åkte jag till Säffle och Värmlandsnäs, sedan till Arendal, Risør och Drammen i Sydnorge, därefter till Oslo, vidare till Ørje mot Sverigegränsen och sedan till Tjörn. Det är där jag skriver detta.

I dag söndag far jag vidare till Malmö och sedan på måndagen till Danmark och norra Tyskland med Stralsund, vidare till Rügen på tisdagen och Malmö igen på onsdagen. På torsdagen, den 11 juli, bär det hemåt till Uppsala.

Syftet med resan är fyrfaldigt: 1. Se det underbart vackra Sydnorge. 2. Se ett antal platser med koppling till två av de mord som Thomas Quick erkände. 3. Komma till Rügen som den sista på min lista över stora öar i Östersjön. 4. Träffa vänner.

Punkterna 1 och 2 är avklarade, p. 4 delvis. Jag har bott på billiga hotell, i campingstugor och hos vänner, och så blir det fortsättningsvis också.

Jag gillar verkligen att resa så här. Rutten någorlunda planerad i förväg, boendet delvis. Allt ordnar sig, och härliga eller intressanta upplevelser kommer alltid. Några höjdpunkter hittills är det fantastiskt vackra Risør, fullt med vita trähus, en utställning av Mark Rothkos konst på Nationalmuseum i Oslo och Hans Op de Beecks svartvita målningar och grå skulpturer på Akvarellmuseet i Skärhamn.

Men så är det ju det där med åldern (jfr förra söndagens betraktelse). Man klantar sig mer ju äldre man blir. Två tydliga klantigheter hittills under resan: I Drammen glömde jag sätta på tanklocket efter tankning (det hade sedan körts sönder när jag väl upptäckte misstaget). Och utanför Ørje gjorde jag en så dum grej att jag inte ens vill berätta om den.

Jag försöker hålla klumpiga misstag borta genom fasta rutiner och goda marginaler. Och med fyra dagar kvar på resan blir det förhoppningsvis inga fler fåniga felgrepp. I varje fall inga som jag inte "kan" berätta om.