Äldreomsorg, Familjesamhörighet, Folkhemmet, Klimatet, Kriminalitet, Lärare, Poliser, Psykisk ohälsa, Säkerhetspolitik, Skatter, Skolan, Söndagsbetraktelser, Unga, Utrikespolitik, Vårdanställda

Söndagsbetraktelse nr 478

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 28 juli 2024

Jag har nyligen läst Niklas Ekdals bok ”Hur vi levde – Den gudomliga komedin om Sverige”. Niklas är från Kisa som jag, född 1961 och tidigare bl.a. politisk chefredaktör för Dagens Nyheter. Boken handlar om Sverige och hur vårt land har utvecklats de senaste decennierna. Det är en mycket bra bok och i stora delar en riktig ögonöppnare.

Det här är tio förslag om vad som bör göras i Sverige. Det är Niklas förslag som jag läser honom, och jag håller med. I nästa söndagsbetraktelse ska jag fylla på med tio förslag ur boken som riktar sig till oss som människor.

1 Psykisk ohälsa Vi bör försöka förstå varför den psykiska ohälsan ökar så mycket i vårt land och sedan ta rejäla tag för att vända utvecklingen. (På tjugo år har dödligheten bland unga vuxna i Sverige gått från Västeuropas lägsta till den högsta. Droger och självmord är främsta förklaringen. Antalet sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa ökade i vårt land med 159 procent mellan 2011 och 2016.)

2 Skolan I dag är det så i skolan att alla inblandade – barn, föräldrar, lärare, rektorer, riskkapitalister – har incitament att fläska på med högsta möjliga glädjebetyg. Det måste vi ändra på. (Skolan har dessutom blivit nästan obegriplig för många.)

3 Äldreomsorgen Långvården har blivit fysiskt lyxigare och svenskarna allt äldre, samtidigt som pressade minutscheman har dödat spontanitet och egna initiativ hos personalen. Vi måste ge mer tid och större marginaler, så att det mest mänskliga – det viktigaste av allt – blir gjort.

4 Kriminaliteten bland unga Vi bör förstå begränsningarna i vad vi kan åstadkomma med hårda tag. (Genom studier av sociala mönster i många olika sammanhang, från storbolag till fängelser, kan forskningen visa en enorm kraft i godhet jämfört med hårda tag.) – Runt förra sekelskiftet kom en massiv invandring från landsbygden. Greppen som fungerade då behövs igen. Bättre bostäder och skola. Jobb, lag och ordning.

5 Skatterna I varje fall för stora förmögenheter bör förmögenhetsskatten och arvsskatten återinföras. Det är orimligt att beskatta arbete klart hårdare än kapital. (När aktietåget gick 1982 hade Sverige inte en enda dollarmiljardär. Fyrtio år senare har vi fler än nästan något annat land i världen, sett till folkmängd. Här finns fyra gånger så många per capita som i USA.)

6 Familjesamhörighet I Sverige organiserar vi samhället för att avskaffa det beroende av varandra, särskilt familjen, som finns i de flesta andra länder. Vi bör på olika sätt uppmuntra människor att ta och känna ansvar för anhöriga, kanske också för vänner.

7 Lärare, poliser, vårdanställda Uppgradera de arbeten som handlar om att hjälpa och stödja andra, det kanske allra viktigaste i ett samhälle. (Enkla arbeten vägde tyngre förr i tiden. Sedan dess har vi dammsugit samhället på unga människor med hög intelligens och skickat nästan alla till universiteten. Men vi har inte tänkt på vad det kan göra med dom som ”hamnar i skuggan”.)

8 Klimatet Se till att Sverige blir först i världen med att undanröja skadlig klimatpåverkan. (Varför kan vi inte fixa klimatpåverkan och psykiskt lidande när vi lever i ett av de rikaste samhällen som världen har skådat? Kanske för att vi är alltför egoistiska?)

9 Utrikes- och säkerhetspolitiken Sverige och EU måste tala allvar och sanning med hög röst på världsscenen. (Ju mer osäkerhet om vad som är lögn och sanning, desto större sug efter starka ledare utan moraliska skrupler, som Trump, Putin, Orban och Erdogan.)

10 Folkhemmets samhälle Vi bör hantera de svårigheter vi har i Sverige med utgångspunkt i att vi ska fortsätta bygga ”folkhemmets samhälle”, ett samhälle som hyllar anständighet, omtanke och kärlek.