Bayes sats, Bevisvärde, Christer Andersson, Christer Pettersson, Konspiration, Misstankar, Palmemordet, Söndagsbetraktelser, Stig Engström, Sydafrikaspåret

Söndagsbetraktelse nr 500

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 29 december 2024

Vem mördade sannolikt Olof Palme? 241228

Det här är Söndagsbetraktelse nr 500. Det fordrar något särskilt.

Jag bestämde mig för att pröva ett nytt grepp på skuldfrågan i Palmemordet (jfr tidigare Söndagsbetraktelser nr 119, 366 med hänvisningar, 420 och 438). Det har jag därför jobbat med i några månader, och här presenterar jag en ganska omfattande promemoria i saken. (Länken ligger först i den här texten.)

Huvudsaken i promemorian är att försöka bestämma hur starka de olika misstankarna är. Hur sannolikt är det att Christer Pettersson begick mordet? Stig Engström? Christer Andersson? Hur troligt är det att mördaren kom från Sydafrika, det spår som har getts mest utrymme de senaste två åren? Och hur troligt är det att det var fråga om någon annan sammansvärjning, kanske med svenska poliser och/eller militärer inblandade?

Går det att sätta siffror på styrkan i misstankarna? Ja, det går faktiskt. Det finns en etablerad och allmänt godtagen matematisk formel för att lägga ihop olika bevis till ett samlat bevisvärde. Och ungefär halva promemorian har jag ägnat åt detta, resten åt att förteckna och strukturera de olika bevisen.

Alla som försöker räkna på dessa sannolikheter kommer att få olika resultat, allt beroende på hur de olika bevisen värderas när de läggs in i formeln. Jag hävdar inte att mina siffror är riktigare än någon annans. Men jag är ganska säker på att de ger en god indikation om den ungefärliga sannolikheten utifrån vad som är känt.

Med dessa reservationer leder beräkningarna till – utifrån hur jag jag värderar bevisningen – att sannolikheten för att Sydafrikaspåret stämmer är ca 29 %, för en annan konspiration ca 20 %, för Stig Engström ca 10 %, för Christer Andersson ca 4,5 % och för Christer Pettersson ca 4 %. Dessa siffror – och grunden för dem – kan diskuteras hur länge som helst, och de kommer att kritiseras. Men jag menar som sagt att de ger en hygglig bild av misstankarnas styrka om man beaktar de invändningar som finns mot bevisen och indicierna.

Vad finns det då för värde med detta?

Jo, jag tror det är bra om vi kan komma bort från tvärsäkra påståenden om vem som är skyldig och resonera lugnt utifrån fakta. Där har vi hjälp av siffror.

Och jag tror det är bra om vi kan förstå att utredningen av ett statsministermord som inte är preskriberat måste fortsätta så länge vi inte har något rimligt säkert svar på frågan om vem som är skyldig.