Anders Hansen, Depression, Hälsa, Motion, Söndagsbetraktelser, Träning

Söndagsbetraktelse nr 74

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 23 oktober 2016

Under en bilresa i fredags hörde jag på radion en intervju med psykiatern Anders Hansen. Han berättade om de vetenskapligt dokumenterade superresultaten av att få upp pulsen rejält tre gånger i veckan genom t.ex. löpning.

 

Man blir inte bara starkare, mera uthållig, smidigare och säkrare, utan också lyckligare, snabbare i huvudet och mera motståndskraftig mot många sjukdomar. Det som framför allt var slående var den självklarhet med vilken Anders Hansen berättade hur den som är deprimerad kan blir av med sina känslor av meningslöshet och otillräcklighet genom att börja springa regelbundet.

 

Anders Hansen har skrivit den nyutkomna boken Hjärnstark och beskriver där hur modern hjärnforskning visar att fysisk aktivitet har närmast ofattbara effekter på vår hjärna och våra tankemässiga funktioner. Det är effekter som forskarna har börjat förstå i detalj först på senare år och som klart överstiger effekterna av alla tänkbara kosttillskott och mentala träningsmetoder tillsammans. Myelin heter det ämne som produceras.

 

Detta visste ni förstås redan. Så vad väntar vi på?