Morgongympa, Okontrollerat, Sömn, Söndagsbetraktelser, Tupplur

Söndagsbetraktelse nr436

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 8 oktober 2023


Kanske minns någon att jag skrev om vissa ”sömnproblem” för en tid sedan (betraktelse nr 406). Jag skrev att jag skulle höra av mig och berätta hur det gick.

Det var tre problem: 1. Jag somnar okontrollerat framför tv:n, på bio, när jag sitter och läser osv. 2. Tupplurarna på 10-15 minuter fungerar inte som förr, jag somnar om ibland och sover på tok för länge. 3. Jag somnar om på morgnarna och sover onödigt länge.

Jag har lyckats lösa problem 2 och 3 (och ursäkta att det blir lite privat …):

2. Jag somnar aldrig om efter tupplurar. Knep: Jag lägger numera ALLTID väckarklockan (= telefonen) så att jag måste gå upp ur sängen eller soffan för att stänga av den. Sedan är det absolut förbjudet att lägga sig igen.

3. Jag somnar aldrig om på morgnarna efter att klockan (som jag måste gå upp för att stänga av) har ringt för sista gången. Knep: Tidigare började jag morgnarna med morgongympa. Då tog det emot lite grand att komma igång, och ofta tillät jag mig att slumra lite. Nu går jag ALLTID på toaletten innan jag gympar. Och simsalabim är motståndet borta.

Men fortfarande har jag det svåraste kvar, nr 1. Att jag sitter och somnar okontrollerat. Jag har försökt lösa det med att ta en tupplur eller lägga mig för natten så fort jag känner minsta sömnimpuls. Men det har inte hjälpt, rätt som det är har jag somnat ändå.

Om jag ber om tips vet jag att många kommer att säga att jag måste se till att vara helt utsövd på dagarna. Men det skulle fordra att jag sov mycket mer om nätterna än jag vill, så det är inte aktuellt.

Andra tips är dock välkomna. Tills vidare avstår jag i stor utsträckning från bio, teater och annat som triggar mina sömningivelser.