Böcker, Millennium, Övervakning

Det som inte dödar oss

av Göran Lambertz
Publicerad lördag 29 augusti 2015

Varför skriver jag om David Lagercrantz nyutkomna bok ”Det som inte dödar oss” när det just nu finns hur många recensioner som helst att läsa? Utan tvivel mest för min egen skull. För att samla tankarna kring en bok som jag aldrig skulle ha läst om den inte hade varit så extremhajpad som den har varit, och dessutom så oerhört omdiskuterad som skriv- och utgivningsprojekt.

 

Men varför då lägga ut texten på bloggen, om jag skriver den mest för min egen skull? Jo, för att det finns en ganska viktig sak i boken som man inte omedelbart tänker på och som man definitivt har lättare att förstå om man har läst den:

 

Om den som har alla muskler i världen för att övervaka datakommunikation (läs NSA) använder sin kapacitet till industrispionage, då är risken stor att de ekonomiska incitamenten blir omöjliga att motstå för skickliga personer som inte har tillräcklig moralisk halt. Och då finns det en risk att den organiserade ekonomiska brottsligheten får mycket mer makt än i dag. Det blir i så fall väldigt skadligt.

 

Och då har jag inte sagt något om andra skadliga effekter av en i praktiken okontrollerad övervakning av internet.

 

En annan intressant fråga i boken är vad som händer om den artificiella intelligensen blir så överlägsen den mänskliga att i stort sett allt sofistikerat beslutsfattande kommer att ske genom datorer. Den frågan har jag dock personligen inte så lätt att bli upphetsad över. Inte än i alla fall.

 

Boken är rappt skriven, man flyger nästan igenom den. Och den är hyggligt trovärdig och ofta spännande. Så det är en mycket bra bok i sin genre. En annan sak är om det var rätt att skriva och låta ge ut den. Själv är jag lite mindre negativ nu när jag har läst den än tidigare, inte minst för att vi faktiskt behöver få läsa om människor som Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander.

 

Och så behöver vi en internationell överenskommelse om staternas övervakning av internet, inklusive stränga sanktioner för de stater som inte följer reglerna eller som straffar visselblåsare (som Edward Snowden och Chelsea Manning) med orimligt många år i fängelse. Kan FN ta tag i det?