Quickärendet, Quickologi, Reaktioner, Recensioner

En bra dag

av Göran Lambertz
Publicerad tisdag 12 maj 2015

Det är spännande att se hur synen på Quickärendet utvecklar sig. Alla recensioner av Quickologi utom en enda har varit negativa så här långt. Men utav de sex kritiska som jag känner till har fem skrivits av trogna VIFTare, så de är egentligen inga recensioner utan försvarsskrifter. Den sjunde var positiv. - Samtidigt får jag varje dag själv reaktioner. I dag var det fyra sådana, där personerna sa att de tyckte det stod alldeles klart att rättsskandalen är en villfarelse - alltså just det som jag säger. I går var det ännu fler. Det är enormt uppmuntrande. Hittills är det mellan 20 och 25 personer som har sagt att de genom läsandet av boken har fått klart för sig hur det ligger till.

Den intressantaste av de fyra personerna i dag var en journalist som jag uppskattar mycket. Vi får se om det kan ge något för synen på ärendet bland medierna. Där är det utan tvivel fortfarande så att intrycket är att de allra flesta tror på rättsskandalen. Hur det nu är möjligt när man kan konstatera (t.ex. genom att läsa kap. 15 i min bok) att bevisläget var som det var. Nåja, man får ha tålamod och hoppas att människor fortsätter att läsa. Gärna även Christer van der Kwasts, Hannes Råstams och Dan Josefssons böcker. Då har man verkligen underlag för att bilda sig en egen uppfattning.

I morgon är det intervju på Sveriges Radio. Vi får se vad den kan ge. Intervjuaren hör till de journalister som verkar vilja fundera på djupet. Det är skönt, alltför många nöjer sig med att "tro".

Dagen var bra även på grund av ett evenemang på eftermiddagen. Jag och en dansk advokat, Jens Ravnkilde, pratade för ca 70 personer om hanteringen av oredlighet i forskning. Danmark har en utredning på gång, Sverige behöver en. Systemet behöver stagas upp rejält. - Barcelona slog som väntat ut Bayern München och är i final i Champions League. Resten av kvällen måste jag jobba med ett mål om vårdnadshavares principalansvar för barns skadegörande handlingar som föredras i morgon.