Knivdåd, Lennart Höglund, Quick

Extrabetraktelse 210707 med Lennart Höglunds berättelse från 1974

av Göran Lambertz
Publicerad onsdag 7 juli 2021

Lennart Höglund var mycket nära att dö efter ett knivöverfall 1974. Så här berättade Lennart nyligen i ett inlägg i anslutning till min Halvårsbetraktelse om Quickärendet:

Jag har själv tidigare flera gånger berättat om Sture Bergwall, men tycker ändå att det är viktigt att ta upp det igen då Bergwall kommer på tal. Han var en oerhört kallhamrad och farlig person. Det kan jag intyga då jag råkade ut för hans sjuka och aggressiva överfall, utan någon som helst anledning.

Jag överlevde hans svåra knivattack mot mig i Uppsala i april 1974. Jag kommer aldrig att glömma den sjuka, stela och stirrande blicken han hade när han rusade mot mig med kniven i högsta hugg. Det blev i den stunden en overklighetskänsla, precis som i en film, att detta händer inte på riktigt.

Jag fick en chock och försökte värja mig, men han hann hugga mig med totalt 12 knivhugg innan jag lyckades komma loss. Efter knivdådet yttrade han något i stil med "vad har jag gjort, vad har jag gjort".

Med tanke på de många knivhuggen skulle jag ha avlidit om jag inte snabbt hade kommit under vård. Han tog med sig min förskärare under jackan och lämnade min bostad. Dessutom torkade han av fingeravtryck m.m. innan han försvann. Han kastade sen kniven i Fyrisån. Han brydde sig inte om ifall jag skulle överleva eller inte, totalt iskall efter knivskärningen.

Efter att jag lämnats ensam försökte jag ringa 90000 då jag kände att jag höll på att förblöda och livet var nära slutet. Jag kände också att rösten försvagades, så jag försökte tala tydligt till telefonisten med svag röst, att jag blivit svårt knivskuren.

Jag fick ta till alla mina sista krafter innan jag skulle förblöda. Blodet rann ymnigt från såren han tillfogade mig och jag fick krypa genom korridoren fram till hissen. Väl framme vid den såg jag ambulanspersonalen genom glasrutan vid trapphuset. Sen minns jag inte mer förrän jag vaknade på Akademiska sjukhuset. Jag hade förlorat ca fyra liter blod. Dessutom fick jag hugg i levern, hugg i vänster lunga, hugg i ryggen, i tarmarna m.m. Jag hade turen att överleva. Två av huggen var normalt dödande enligt docent Johansson vid Akademiska sjukhuset. Vid den tiden var jag relativt ung och tränad, det var nog därför jag klarade påfrestningarna.

Jag tror att många människor tänker att Sture Bergvall är en oskyldig och missuppfattad person. Ofta i de flesta TV-intervjuer grät han och visade en lugn och ibland sansad attityd utåt. Tyvärr stämde inte detta med hans våldsamma framfart i det verkliga livet.

Han greps ganska snabbt och jag kunde peka ut honom från sjukhussängen med hjälp av bilder som polisen visade mig. Efter att han frihetsberövats nekade han först till att han ö.h.t. hade träffat mig.

Det tog en hel vecka innan han erkände knivskärningen. Han återfördes till Säters sjukhus då han var försöksutskriven. Därför blev det ingen rättegång, vilket jag hade hoppats på. Han kom med andra ord lindrigt undan med vad han gjorde mot mig. Dessutom fick han frigång ganska tidigt efter knivdådet.

Personligen är jag fullt övertygad om att Bergwall begått alla de åtta mord han dömdes för. Det var absolut ingen rättsskandal. Jag har råkat ut för denne man och jag är fullt övertygad om att han var kapabel till de mord han dömdes för. Jag hade turen att överleva, annars hade det blivit nio.

Lennart Höglund