Brottsjournalen, Extrabetraktelser, Josefin Sköld, Leif GW Persson, Stockholms universitet, Sven Å. Christianson

Extrabetraktelse om angreppen på Sven Å. Christianson

av Göran Lambertz
Publicerad tisdag 11 februari 2020

I kväll tisdag kommer Leif GW Persson att på nytt angripa Sven Å. Christianson (professor i psykologi), nu i Brottsjournalen på TV4.

 

I fredags skrev DNs Josefin Sköld om Sven Å. Christiansons kurs i rättspsykologi på Stockholms universitet. Den är mycket populär bland studenterna. Men ett par av dessa klagade till ledningen för Psykologiska institutionen om att Christianson tycktes hålla fast vid det som han kommit fram till i Quickmålen, Kevinutredningen och Hovsjöärendet. Så institutionsledningen beslöt göra en utredning om att eventuellt stryka kursen.

 

En sådan utredning gjorde man även 2017 men kom då fram till att kursen höll god kvalitet och var förankrad i vetenskaplig forskning.

 

Ett par personer på Psykologiska institutionen har dock aktier i den strid som förs om Christiansons insatser i de nämnda brottsutredningarna. Andra som har aktier i den striden är Josefin Sköld (som i fredags skrev bl.a. att Hannes Råstams granskning visade att Quick inte hade begått de mord som han dömdes för) och Leif GW Persson (huvudansvarig för villfarelsen att domarna mot Thomas Quick var en rättsskandal).

 

För den som tittar i kväll kan det vara bra att veta att Sven Å. Christiansons utlåtanden och insatser i övrigt i de nämnda brottsutredningarna var i allt väsentligt goda och riktiga. Det kan kanske vara svårt att tro med tanke på all smuts som kastats på honom, men så är det.

 

Och så småningom kommer detta att visa sig. Sanningen har en tendens att tränga sig fram till sist när den ligger där och väntar. Och den kan inte ändras.