Åtal, Birgitte Bonnesen, Dagens Nyheter, Rättegång, SVT, Swedbank

Extrabetraktelse om Birgitte Bonnesen och mediers partiskhet

av Göran Lambertz
Publicerad tisdag 4 oktober 2022

Rättegången mot Birgitte Bonnesen för bl.a. grovt svindleri har börjat i dag tisdag. Viktiga delar av grävarbetet kring penningtvätten i Swedbank gjordes av SVT (Uppdrag Granskning) och i någon mån Dagens Nyheter. Nu rapporterar dessa medier att "Bonnesen riskerar sex års fängelse" (Rapport i kväll) och att "Bonnesen riskerar mångåriga fängelsestraff" (DN i dag).

Ibland önskar man att medierna hade oberoende jurister som de kunde rådfråga. För hade SVT och DN haft sådana till hands kunde de ha fått veta att deras påståenden om straffet är felaktiga. Jag är visserligen inte så insatt att jag kan göra någon säker bedömning, men jag begriper tillräckligt mycket för att våga säga att Birgitte Bonnesen riskerar två års fängelse som mest, och att hon troligen döms mildare än så.

En avgörande fråga är om hon kommer att dömas för grovt svindleri eller inte. Den har jag diskuterat tidigare (Söndagsbetraktelse nr 345) och kommit fram till – okunnig som jag är om detaljerna – att jag är beredd att slå vad om 100 kr med den som vill om att hon kommer att frias från den anklagelsen. I Uppdrag Gransknings dokumentär - där man gjorde vad man kunde för att sätta fast henne - sa hon i varje fall inte något som utgjorde svindleri.

Att jag över huvud taget skriver detta beror på att det berör mig illa när medier som själva har aktier i utgången framställer målet så vinklat som SVT och DN har gjort i det här fallet. Särskilt när de själva är berörda bör de vara mycket mer omsorgsfulla, och bemöda sig om att framstå som opartiska och balanserade.