Extrabetraktelse om en klok bön

av Göran Lambertz
Publicerad måndag 18 maj 2020

Lasse Åberg fyller 80 och har hedrats med en dokumentär i Svt i två delar. Jag har sett lite grand av båda delarna, inte allt ännu. Men jag hajade till när jag såg de sista fem minuterna av den andra delen. Där framför Lasse sin "bön inför åldrandet". Oj så fint och oj så klokt! Jag kan inte låta bli att återge bönen (på ett ungefär). Jag gillar särskilt nr 3, 4 och 9.

 

1. Herre, avhåll mig från den fatala tron att jag måste yttra mig i alla ämnen och vid alla tillfällen.

 

2. Befria mig från begäret att jag ska ordna upp alla människors angelägenheter.

 

3. Gör mig tankfull men inte dyster, hjälpsam men inte beskäftig.

 

4. Hjälp mig att inte repetera ändlösa detaljer. Ge mig vingar som för mig till saken.

 

5. Försegla mina läppar angående mina krämpor och besvär.

 

6. Ge mig ödmjukhet och mindre tvärsäkerhet när mitt minne inte stämmer med andras.

 

7. Lär mig den strålande läxan att jag tar fel ibland.

 

8. Låt mig få bli någorlunda angenäm. En sur åldring är något av kronan på djävulens verk.

 

9. Ge mig förmågan att se det goda i oförutsedda sammanhang.

 

10. Låt mig se oväntade talanger hos människor, och gör mig vänlig så att jag säger dom vad jag ser.

 

Amen

 

PS I efterhand har jag fått lära mig att bönen inte är Lasses från början, och att det inte heller var första gången han läste den, se https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=5746763.