Extrabetraktelse om Virginia Giuffre

av Göran Lambertz
Publicerad lördag 15 januari 2022

För den som av egen erfarenhet vet att det finns kvinnor som ljuger om sexuella övergrepp är Virginia Giuffres anklagelser mot prins Andrew intressanta. Hon säger att han hade sex med henne tre gånger mot hennes vilja för drygt 20 år sedan. Att de träffades finns det bildbevis för, och jag håller det för troligt att de hade sex. Men var det mot hennes vilja i den meningen att prins Andrew begick ett brott? Omöjligt att veta för en utomstående.

Jag kan dock inte låta bli att påverkas av att jag har läst Alan Dershowitz bok ”Guilt by accusation” (Skuld genom anklagelse). Den handlar om Virginia Giuffres anklagelser mot Dershowitz för sexuella övergrepp vid (om jag minns rätt) åtta tillfällen. Dershowitz var Jeffrey Epsteins advokat, och enligt Giuffre skedde övergreppen – precis som prins Andrews´ – som ett led i de övergrepp som Epstein ägnade sig åt.

Men enligt Dershowitz har han aldrig träffat Giuffre, och han har starka bevis för att han inte över huvud taget hade kunnat vara på samma plats som hon vid flera av de påstådda tillfällena.

Jag kan inte låta bli att få starka vibbar av ”Emma” när jag läser om Virginia Giuffre.