Folkmängd, Fotboll, Idrottsintresse, Lycka, VM i fotboll

Extrabetraktelse om VM i fotboll

av Göran Lambertz
Publicerad torsdag 14 juni 2018

Idag börjar det. VM i fotboll är det största idrottsevenemanget för mig, större än OS. Visserligen är jag inte lika upptagen av det nu som för 60 år sedan, då jag var 8 och mitt idrottsintresse peakade. Men stort är det, mycket stort.

Vid sidan av det centrala nyhetsflödet inför avspark kan följande vara värt att notera:

Angående Sverige i VM: Vi har deltagit i 12 av 21 VM-turneringar inkl. denna. Av de senaste tio har vi deltagit i fem: 1990 i Italien, 1994 i USA, 2002 i Japan och Sydkorea, 2006 i Tyskland och 2018 i Ryssland. Av dessa var det bara i en turnering, 1994, som vi gick så långt som till kvartsfinal. Och då blev vi som bekant trea. 2002 och 2006 gick vi vidare från gruppspelet men slogs ut i åttondelen.

Angående fotbollsgiganter: Två av de riktigt stora missade att kvalificera sig för VM i år, Italien och Holland. Utslagna av ... just det.

Angående andra giganter: Världens fem största länder, i folkmängd räknat, kvalificerade sig inte. (Kina, Indien, USA, Indonesien och Pakistan)

Angående mesta möjliga lycka: Det blir det nog om Brasilien vinner VM, dels för att landet har störst folkmängd av de som deltar (208 miljoner), dels för att man nog är fotbollstokigare där än någon annanstans. Jag blir dessutom lycklig då, eftersom jag har tippat Brasilien som segrare i båda de VM-tips som jag deltar i (hos JK och HD).