2016, Positiva nyheter, Söndagsbetraktelser

Söndagsbetraktelse 82

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 18 december 2016

2016 har varit ett av de värsta åren sedan andra världskriget, om detta är nog de flesta i vårt land ense. Syrien, Brexit, terrorismen, fundamentalismen, Trump och mycket annat. Men det har också hänt en del som är starkt positivt, i Sverige och i världen. Dessa tio saker håller jag gärna fram:

 

1. Det har vänt för den svenska skolan. Nu finns det äntligen framstegsoptimism.

2. Den ryska statsdopningen har avslöjats. Nu kan vi få en renare idrott och kanske ett uppvaknande hos den ryska ledningen när det gäller lögners hållbarhet.

3. Parisavtalet för världens klimat har trätt i kraft. Nu ser det faktiskt lite ljust ut för miljön.

4. I Colombia ingick man snabbt ett nytt fredsavtal efter folkomröstningen. Nu är landet på väg mot fred, och snart är hela Latinamerika en fredens kontinent.

5. Obama besökte Kuba som den förste amerikanske presidenten på decennier. Nu finns det gott hopp, även på grund av Fidel Castros död, om en demokratisering i det enda auktoritärt styrda landet i Amerika.

6. Liberia förklarades fritt från ebola. Nu är det dödliga viruset nästan helt bekämpat.

7. Burma fick sin första civila president på över 50 år, och Aung San Suu Kyi är med och styr. Nu ljusnar det för detta plågade land.

8. Tigrarna har blivit fler i Asien för första gången på decennier. Nu får vi kanske behålla Shiva, Tiger och Jai - på riktigt.

9. Även jättepandan mår bättre efter stora insatser i Kina. Nu ses den underbara björnen inte längre som utrotningshotad.

10. WHO rapporterar om en avgörande ljusning när det gäller zikaviruset. Nu klarar vi oss från en internationell katastrof.

 

Faktiskt inte illa. Man kan bli på ganska gott humör, trots allt.