#metoo, Förnuft, Perspektiv, Revolution, Söndagsbetraktelser

Söndagsbetraktelse nr 134

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 17 december 2017

De flesta är överens om att vi lever i en konstig, lite skrämmande tid. Vi har Brexit, Trump, fascistvindar i Europa, terrordåd varje dag och fake news i mängder.

 

Men betraktar man världen och Sverige i ett lite större perspektiv är det egentligen annat som är konstigare. Sådant som vi har vant oss vid, fastän det är oacceptabelt och orimligt.

 

De som om 100 år ser tillbaka på vår tid ställer sig förhoppningsvis dessa frågor:

 

1. Hur kunde fängslandet och förtrycket av de styrandes motståndare få fortgå så länge i så många länder utan att världssamfundet gjorde något?

 

2. Hur kunde man låta korruption och organiserat hotande härja på så många håll utan att samla sig kraftfullt internationellt för att göra något åt saken?

 

3. Hur kunde man låta uppvärmningen av jordens atmosfär pågå så länge att planeten kom till randen av en katastrof?

 

4. Hur kunde man låta människor tigga i både fattiga och rika länder i stället för att se till att alla fick rejäl hjälp att komma ur den förnedrande extrema fattigdomen? Hur kunde man öht låta klyftorna växa sig så enormt stora mellan och inom länderna utan ett rejält program för att lyfta de sämst ställda?

 

5. Hur kunde man låta kärnvapnen finnas så länge med det uppenbara hot mot mänskligheten som de innebar?

 

6. Hur kunde man låta den horribelt ofria och ojämlika situationen för flickor och kvinnor pågå så länge i så många länder?

 

7. Hur kunde man låta folkmord och etniska rensningar ske gång på gång utan att världssamfundet tog sig samman och började ingripa snabbt och effektivt?

 

8. Hur kunde man låta människorna i Nordkorea leva så länge i förtryck och förljugenhet utan att ingripa? Hur kunde man låta det vara totalt kaos i andra länder, som Libyen och Somalia?

 

9. Hur kunde man låta den orimliga situationen för palestinierna pågå i så många decennier?

 

och en trots allt mindre sak till sist ...

 

10. Hur kunde medierna i Sverige få så stor makt att myndigheter, politiker och andra lät sig hunsas (jfr den avslutande presskonferensen i The square)? Och hur kunde människor låta sig luras av uppenbara förvrängningar i medierna av vissa rättsfall (jfr senast Kevindokumentären)?

 

Ja, nog är det konstigt att vi inte kan få världen och vårt land att fungera lite mer förnuftigt. För allt det där förfogar vi ju faktiskt över.

 

Men just nu lever vi i en tid med rationaliteten på undantag.

 

Och ändå är det just nu som det har dykt upp ett hopp. Kan #metoo kanske vara början på en förnuftets och friskhetens revolution?