Ord, OS, Östersunds FK, Sensationer, Söndagsbetraktelser, Språk

Söndagsbetraktelse nr 144

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 25 februari 2018

OS 2018 är slut. Och vilket OS för oss svenskar! Härliga segrar för ett par idrottare som hade sin sista OS-chans (Frida Hansdotter och André Myhrer), mängder av ädla medaljer och flera rena sensationer. Några motgångar var det också, men framgångarna tog över med besked.

 

De första vinterspelen var 1924 i Chamonix, och spelen i Pyeongchang var nr 23. Med tanke på årets svenska jätteöverraskningar är det intressant att se hur många sensationella guldvinnare vi har haft tidigare. Erik Larsson i Garmisch 1936 (18 km skidor), Klas Lestander i Squaw Valley 1960 (skidskytte), Johnny Höglin i Grenoble 1968 (10 000 m skridsko) och herrarnas hockeylag i Lillehammer 1994 får räknas dit, möjligen ytterligare någon.

 

Men inget går faktiskt upp mot Hanna Öbergs vinst i damernas 15 km skidskytte. Och den här gången fick vi dessutom för första gången TVÅ guldmedaljer som var rent sensationella. Förutom Hanna Öbergs var det herrlagets seger i skidskyttestafetten.

 

Så OS 2018 i Pyeongchang kan utropas till vårt bästa vinter-OS nånsin i grenen svenska sensationsvinnare.

 

Och i övrigt då? Jo, i Turin 2006 tog vi 7 guld, 2 silver och 5 brons = 14 medaljer, i Sotji 2+7+6=15. Det är de bästa spelen fram till nu. I Pyeongchang tog vi 7+6+1=14 medaljer. Hur utfaller då den jämförelsen? Räknar man 3 poäng för guld, 2 poäng för silver och 1 poäng för brons blev det 30 poäng i Turin och 26 poäng i Sotji. I Pyeongchang blev det 34 poäng. Så det är inte något snack om saken, detta är de bästa vinterspelen nånsin för Sverige även om det blev en medalj mer i Sotji.

 

Häftigt! Kanske rentav sjukt galet? Jag är lite osäker på superlativernas valör numera. Men så mycket vet jag att språket för det fantastiska har bytt skepnad. För de nu ständigt återkommande uttrycken häftigt!, sjukt! och galet! fanns ju över huvud taget inte förr som uttryck för det underbara. Då hette det oerhört, otroligt, jättebra, finfint, super och kanonbra.

 

Men när jag ändå skriver om sport måste jag nämna Östersunds FK. Laget har gjort den häftigaste resan som gjorts på väldigt många år i svensk idrott. De har varit helt sjukt galet mäktigt grymt magiskt fett kanonbra!