Osaklighet, Politik, Riksdagsvalet, Saklighet, Söndagsbetraktelser, Valet

Söndagsbetraktelse nr 145

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 4 mars 2018

Snart är det val till riksdagen. Den 9 september är dagen, om lite mer än ett halvår. Så vem ska man rösta på?

 

Mitt hjärta ligger lite mer åt vänster än åt höger. Men ibland är det annat än den allmänna ideologiska färdriktningen som får avgöra var jag lägger min röst. Det kan vara t.ex. politiken inom ett särskilt viktigt område eller trolig regeringsduglighet. Och någon gång har partiledarsympatier fått avgöra. Jag tror jag har röstat på alla partier utom M (fast jag verkligen gillade Fredrik Reinfeldt) och SD.

 

När jag nu ska rösta för femtonde gången (tidigare var det 1970, 1973, 1976, 1979, 1982, 1985, 1988, 1991, 1994, 1998, 2002, 2006, 2010 och 2014) är det en sak som känns viktigare än annat: Att vi får en rejäl debatt i sakfrågorna i stället för påhopp, självberöm, fulpolitik och käbbel.

 

Därför har jag efter moget övervägande bestämt mig för att denna gång lägga min röst på det parti som visar sig bäst på att hålla sig till sakfrågorna. Bäst på att avstå från elakheter, beröm till den egna politiken, fult eller löjligt röstfiske o.d.

 

Så jag ska börja föra protokoll. Jag har tänkt att det ska bli pluspoäng för varje inlägg som är helt och hållet sakinriktat, minuspoäng för inlägg med självberöm, onödig kritik mot motståndarna eller osakligheter av annat slag. Dubbla minuspoäng kan förekomma. Och dubbla pluspoäng kan det bli för t.ex. den som besvarar ett partipolitiskt påhopp med sakargument.

 

Jag har testat lite och inser att det kommer att bli svårt att göra detta på ett rättvisande sätt. För hur tar man hänsyn exempelvis till att vissa partier förekommer mycket oftare än andra? Och är det bara radio och tv som räknas, eller även uttalanden till tidningar? Bara debatter, utfrågningar och intervjuer eller även rena faktabesked och svar på enkla frågor? Jag ska fortsätta att pröva mig fram ett tag, och så småningom ska jag nog ha hittat ett rättvist beräkningssystem.

 

Jag meddelar ställningen i halvtid, i Söndagsbetraktelse nr 158 den 3 juni. Sedan blir det återkommande rapporter fram till valdagen.

 

Må sakligaste parti vinna!

 

 

PS Jag vill absolut inte rösta på SD, så om det partiet vinner saklighetstävlingen röstar jag på nr 2.