Korruption, Ryssland, Söndagsbetraktelser, Tumme, VM i fotboll

Söndagsbetraktelse nr 159

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 10 juni 2018

Vilket fulspel förekom när Ryssland tilldelades årets VM i fotboll? Den som bänkade sig framför tv:n för att se den danska dokumentären ”Det hemliga spelet om VM” väntade sig ganska feta avslöjanden. Som pengar under bordet, lyxbjudningar, vilseledande propaganda, politiska påtryckningar och kanske förtäckta hot. För FIFA har varit genomkorrumperat, ingen tvekan om det. Och Ryssland har ägnat sig åt allt möjligt ljusskyggt genom åren. Så nog var det läge.

 

I ingressen till dokumentären fick man klart för sig att viktiga avslöjanden stundade: ”Nu avslöjas det smutsiga spelet bakom kulisserna.” Och under de inledande minuterna var tonläget högt: ”Stora cyniska och ekonomiska intressen … politikerna la sig i det hela ända från första början … ryssarna skickade en övervakningsgrupp till London … man spionerade ohämmat på konkurrenterna.”

 

Men sedan var det plötsligt inte mer. Man väntade på de feta avslöjandena, men de kom aldrig. Och åtminstone jag blev rejält förvånad när dokumentären snarast utmynnade i motsatsen till det som man hade väntat sig. Det stod nämligen klart att Ryssland var FIFA:s favorit ända från början, och på rent sakliga grunder. Ryssland är världens största land och har aldrig tidigare arrangerat VM trots att fotboll är mycket stort där. Främsta konkurrenten England var värdland så sent som 1966 och i praktiken chanslöst.

 

Visst fanns det inslag som kändes lite tveksamma, och visst var Putin rejält inblandad i den ryska kampanjen. Men det som skedde var oväntat acceptabelt, i varje fall såvitt man fick se i dokumentären. Det värsta avslöjandet var att Tysklands president Christian Wulff troligen förklarade för Franz Beckenbauer att den tyska regeringen förväntade sig att Beckenbauer röstade på Ryssland. Politisk inblandning alltså. Men hur illa var det egentligen? Inte så särskilt, enligt min mening.

 

Ja så kan det också gå när man vill avslöja en skandal. Det kan bli en tumme.

 

Och i veckan börjar VM. Heja Sverige! Och Danmark och Island. Och Heja Brasilien, trots allt fulspel som förekommer i det landet.