Centerpartiet, Liberalerna, Politikerförakt, Populism, Regeringsbildningen, Söndagsbetraktelser

Söndagsbetraktelse nr 185

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 9 december 2018

Den pågående regeringsbildningen har uppenbarligen spätt på politikerföraktet. Det är numera legio att säga i alla möjliga sammanhang att våra politiker – särskilt C och L – inte bara är inkonsekventa utan också oansvariga. Det spys galla över politikerna, folk har tröttnat och skakar på huvudet ”åt eländet”.

 

Jag tycker dessa reaktioner visar att det är vi andra som är slarviga och oansvariga. Lite förenklat har C och L haft ett val mellan Skylla (ingå i eller stödja en regering som är beroende av SD) och Karybdis (stödja en S-regering). De föredrar Karybdis under förutsättning att de kan få igenom mycket av sin politik.

 

Man kan tycka vad man vill om detta politiska ställningstagande. Men jag har svårt att se att det är inkonsekvent eller oansvarigt. Det är helt enkelt det ställningstagande som partierna har gjort, och såvitt jag kan se har man utifrån den förutsättningen agerat både konsekvent och ansvarsfullt. Det har även övriga partier gjort, vart och ett utifrån sina förutsättningar. Den dragkamp som pågår och de markeringar som görs bör accepteras som en del av det nödvändiga förhandlingsspelet.

 

Regeringsbildningen har nog visserligen tagit onödigt lång tid. Men det är trots allt ganska betydelselöst i sammanhanget, särskilt om ett extraval kan undvikas. (Jag sätter förresten min hatt på att det inte blir något extraval.)

 

Vi borde ha bättre tålamod med våra politiker och förstå deras svårigheter i ett besvärligt läge. De ligger knappast på latsidan, och de försöker nog göra det bästa av situationen utifrån de förutsättningar som valresultatet gav.

 

En viktig del av en välfungerande demokrati är att vi – medierna och medborgarna – är ansvarsfulla när vi bedömer våra politikers insatser. Vi bör inte klandra dem på ett ogenomtänkt och hafsigt sätt.

 

Och det gäller även om vi får skrattarna och häcklarna på vår sida när vi gör det. Vi ska inte kratta för populismen.