Avfrienda, Facebook, Fake news, Filippinerna, Myanmar, Söndagsbetraktelser, Vänner

Söndagsbetraktelse nr 204

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 21 april 2019

Jag satte mig att rensa lite bland mina Facebook-vänner. Anledningen var att jag hade börjat närma mig max.antalet. Och lite utrymme vill man ju ha för nya trevliga vänner.

 

Men då var förstås frågan vilka som kunde tas bort. Det borde väl helst vara sådana personer som över huvud taget aldrig hör av sig på vare sig det ena eller andra sättet. Men då duger inte mitt minne som utslagsfaktor. Så det skulle bli ett jäkla jobb att hitta rätt. Jag försökte en stund, men storknade. I stället scrollade jag snabbt igenom några hundra och upptäckte något: Det fanns flera dubbleringar. Alltså personer som hade flera konton och som jag hade blivit vän med två gånger eller rentav tre.

 

Så jag gick igenom alla vännerna och avfriendade dubbletterna utifrån kriteriet ”mest aktiva kontot behålls”. Vips hade mer än 50 försvunnit. Och under processen hittade jag ytterligare ett antal som kunde tas bort. Några var avlidna och några hade varit helt passiva under flera år.

 

Fast det var egentligen inte rensningen som den här betraktelsen skulle handla om, utan om det som jag upptäckte: Hur trevligt det var med alla vänner som fanns där med bild. Och hur uppenbart det blev att Facebook har ett stort värde. Just för vännerna och allt som de betyder och för med sig. Tänk bara på dessa vinster:

 

1. Lätt att hålla ihop släkt- och vängrupper.

2. Lätt att återknyta till vänner och bekantskaper från förr.

3. Samhörighet inom grupper med gemensamma intressen.

4. Skönt att ibland skriva av sig en reaktion som andra kan läsa.

5. Peppande med det positiva bemötandet.

6. Kontaktskapande; en del nya vänner kan bli mycket värdefulla.

7. Det fantastiska flödet av hyllningar när man fyller år.

8. Intressant och tidig information, tips och goda synpunkter.

9. Vissa vänner är otroligt kloka och bra, en fantastisk förmån att få följa.

10. Den lätta och effektiva sociala samvaron passar många, bl.a. mig.

 

Det finns förstås nackdelar med Facebook också. Som att det tar mycket tid ibland och kräver disciplin. Som att somliga mobbar och hatar. Som att den effektiva spridningen kan få hemska effekter.

 

Angående det sistnämnda: Se gärna dokumentären om Facebook och det som hände i t.ex. Filippinerna och Myanmar + det som fake news gjorde med presidentvalet i USA 2016. Dokumentären finns på SVT Play fram till den 17 maj (del 1) och 24 maj (del 2). Ett verktyg som Facebook kräver stor eftertanke och effektivt agerande av den som tillhandahåller det.

 

För oss användare överväger fördelarna stort. Men låt oss hoppas att Facebook blir bättre på att hantera sitt samhällsansvar, så att de viktigaste nackdelarna kan elimineras.