Framtidsanalys, Söndagsbetraktelser, Ubåtar

Söndagsbetraktelse nr 21

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 18 oktober 2015

Ibland kan framtidsanalys vara fruktbar även för att förstå det som har inträffat. I fredags hörde jag den skicklige framtidsanalytikern Troed Troedsson berätta följande historia på 2015 års Domaredag:

 

En man som kom till USA för hundratals år sedan var fascinerad av det som han hade hört om att indianer kan förutsäga framtiden. En morgon stod han och högg ved inför den stundande vintern när en gammal indian kom vandrande förbi. Indianen stod och tittade tyst medan mannen högg och högg. Mannen ville gärna veta hur mycket ved han behövde hugga, och han beslöt sig för att fråga.

 

– God morgon min vän, det var ett välkommet besök.

– Ugh.

– Det är en vacker morgon, men vinterkylan är på väg.

– Ugh.

– Ni indianer kan se in i framtiden har jag hört.

– Ugh.

– Vet du något om hur lång och sträng vintern kommer att bli?

– Mycket lång och mycket sträng.

 

Mannen förstod att han måste jobba hårdare, och han högg en stund allt intensivare medan indianen tittade tyst. Mannen tänkte att det var ju ändå märkvärdigt att indianen kunde veta hur vintern skulle bli. Han ville försöka förstå:

 

– Hur bär du dig åt egentligen? Hur kan du veta att vintern blir lång och sträng?

– Vit man hugger mycket ved.

 

I går berättade tidningarna om Försvarsmaktens förnyade analys av förra årets ubåtsjakt i Stockholms skärgård. Av de fyra starka indicier på ubåtsförekomst som presenterades för ett år sedan tar man nu tillbaka det indicium (det närmare innehållet är hemligt) som ansetts starkast. År 2014 skrev man: ”Observationen uppfyller kraven för den högsta bedömningsnivån, bekräftad ubåt, och är avgörande för konstaterandet att en kränkning faktiskt har ägt rum.” En etta – bekräftad ubåt. Nu år 2015 skriver man: ”Den observation som i höstas hade den högsta konfidensgraden har omvärderats. Här har det tillkommit ny information som gör att just denna observation har en annan förklaring.” En sexa – icke ubåt.

 

Personer som har intervjuats av tidningarna säger sig dock än i dag säkra på att en ubåtskränkning faktiskt skedde.

 

– Jag är övertygad om att det måste ha varit någonting, ett så stort pådrag som det blev måste ha orsakats av något.

 

Ugh.