Agneta Svensson, Argelès sur Mer, Banyuls sur Mer, Barcelona, Cadaques, Gudrun Dahlberg, Katalonien, Le Racou, Salvador Dali

Söndagsbetraktelse nr 212

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 16 juni 2019

Förra söndagen skrev jag om en just påbörjad resa med ett par skolkamrater från 1960-talet, Agneta och Gudrun. Den här söndagen tänker jag skriva några ord om en just avslutad resa, den nyssnämnda.

 

Resan gick till franska Katalonien med fast punkt i en liten kuststad, Argelès sur Mer. Där har Gudrun ett minimalt hus (63 kvm) i tre våningar mitt i stan. Från Argelès gjorde vi dagsutflykter: längs den franska medelhavskusten, upp i Pyrenéerna, till Barcelona, längs den spanska medelhavskusten och till Salvador Dalis hus på en sluttning mot en vidunderligt vacker havsvik. Det blev en vecka med mycket god mat och billigt men gott vin. En kväll fixade vi trerätters middag hemma för 35 kr/portion (tomatsallad, kronärtskocka och melon med enkelt vin och dito kaffe).

 

Det här var resans höjdpunkter för mig:

söndag: härliga färgglada små hus alldeles nere vid stranden i Le Racou nära Argelès

måndag: branta blomstrande gatukvarter på höjderna i Banyuls sur Mer

tisdag: Salvador Dalis hus utanför Cadaqués, ett makalöst allkonstverk

onsdag: förstklassig middag med slottets egna viner på Chateau de Valmy utanför Argelès

torsdag: lunch på en liten restaurang i Calmeilles, en by med 62 invånare en bit upp i bergen (ingen meny, man fick äta det som bjöds; restaurangen har 5-8 gäster per dag)

fredag: en öl på Plaza Réal efter låååång vandring i centrala Barcelona

lördag: bilresa längs den mycket varierade kusten i Roussillon, på väg till flygplatsen

 

En särskild fråga förra söndagen var vilka svåruthärliga egenheter som skulle visa sig hos gruppmedlemmarna under veckan. Tyvärr har jag inget att rapportera. Visserligen är vi alla tre lite konstiga på olika sätt. Men underligheterna tog ut varandra rätt så bra, möjligen med undantag för min egenhet att vilja bestämma allt, och helst väldigt snabbt.

 

Och vilken betraktelse blir det av det här? Jo, man bör resa till Katalonien! Där finns fantastisk natur och kultur, en spännande historia och ett brännande intressant politiskt läge (jfr betraktelserna nr 150 och 153).