1969, Femtio år, Filmer, Quentin Tarantino, Söndagsbetraktelser, USA

Söndagsbetraktelse nr 219

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 4 augusti 2019

1969. Aldrig har man väl blivit påmind om så många saker som hände för just femtio år sedan som nu. Inte minst i sommar. 1969 var nog ett år då ovanligt mycket hände.

 

Eller jag kanske helt enkelt är mer observant än vanligt? För mycket av det som hände ägde rum i USA. Jag ska snart åka dit, bland annat på just ett 50-årsjubileum (av examen i min high school). Och kanske fäster jag mig lite extra vid påminnelser om det som hände där och då.

 

Som att Nixon blev president. Som månlandningen. Som dödsolyckan vid Chappaquiddick där Ted Kennedy smet (dygnet före månlandningen). Som Charles Mansons sektmord på sju människor i Los Angeles. Och Woodstockfestivalen.

 

Men nog hände det mycket även på andra håll i världen. Beatles höll sin sista konsert. 150 människor dödades på en enda dag i Londonderry i gatustrider mellan protestanter och katoliker. Sovjetunionen drog åt tumskruvarna på Tjeckoslovakien genom att ersätta den reformvänlige Alexander Dubcek med den moskvatrogne Gustav Husak. Olof Palme efterträdde Tage Erlander som partiledare och statsminister. Och Sveriges andra tv-kanal TV2 startades.

 

För mig privat hände det också en del. Jag bytte linje i gymnasiet från naturvetenskaplig till samhällsvetenskaplig, mycket på grund av mitt just avslutade år i USA. (Jag hade tappat lite av mitt tidigare vurmande för matte och kemi och fått ett nyväckt samhällsintresse.) Och jag tog körkort. Än i dag skäms jag för min feghet när jag svarade ”Okej, 100 procent” på den avslutande frågan ”nå … hur mycket är nu ditt fel om du krockar?” från den sadistiske förhörsledaren Schmidt. Vi hade haft en dispyt under förhöret, där han hävdade att ”det är alltid 100 procent ditt fel om du krockar”, medan jag hävdade att det ju måste bero på omständigheterna. Jag hade förstås rätt, men han hade makten att vägra eller ge mig körkort.

 

Alldeles nyligen har Quentin Tarantinos nionde film ”Once upon a time in Hollywood” haft premiär. Den handlar om år 1969, särskilt i Los Angeles, bland annat om Mansonmorden.

 

Tarantino har ända från början sagt att han ska göra tio filmer. Den nionde ska jag se.