Advokater, Donald Trump, Hemlöshet, Medier, Polarisering, Sjukvård, Skadestånd, Söndagsbetraktelser, USA

Söndagsbetraktelse nr 229

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 13 oktober 2019

Eftersom jag ibland inbillar mig att jag förstår saker som jag inte vet tillräckligt mycket om, är jag efter två månaders resande i USA beredd att avge ett slutomdöme om landets tillstånd 2019.

 

USA är underbart med sin vänlighet, sin frihet, sitt välstånd, sin energi, sin skönhet, sin generositet och mycket mycket annat som är härligt.

 

Men i USA ser man jättelika reklamtavlor där advokater lockar människor att ”utan ekonomiska risker” försöka få miljonskadestånd av läkare som gjort misstag, präster som gjort sexuella närmanden ”även om det skedde för hur många år sen som helst” eller företag som sålt en produkt som visat sig skadlig.

 

I USA är många städer översållade med missbrukare och psykiskt sjuka som sover i gränder, parker och prång.

 

I USA har man ett sjukvårdssystem där allvarlig sjukdom ofta innebär ekonomisk ruin.

 

I USA har man starka partipolitiska motsättningar med öppet partiska tv-kanaler, en president som kan göra nästan vad som helst för sig själv och sin sak och mängder av i grunden kloka folkvalda som inte har kurage nog att protestera ens mot allvarliga galenskaper eftersom de då riskerar sina politiska positioner.

 

Och mycket annat som är djupt bekymmersamt.

 

USA är som en välmående, vacker, vis, vital och vänlig dam med allvarliga bristsjukdomar. Det vet hon om, men hon kan inte hitta någon medicin.