Blöja, Blöjavvänjning, Integritet, Småbarn

Söndagsbetraktelse nr 231

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 27 oktober 2019

Hoppet från expert till novis kan vara svindlande. Förra söndagens betraktelse var om sånt som jag kan (lagstiftningsprocessen), dagens är om sånt som jag inte begriper alls men ändå har synpunkter på: åldern för blöjavvänjning.

 

Jag fick höra något som gjorde mig förstummad. I genomsnitt är barn i dag 4 år innan blöjorna läggs bort. Fyra år! Och det är inte ovanligt att barn har blöja på natten så sent som vid 8 års ålder.

 

På 80-talet vande sig barn av med blöja när de var runt 1 år. (Så var det med våra tre barn.) På 90-talet steg åldern till 2 år och kring 2010 till 3. I dag är den genomsnittliga blöjavvänjningsåldern alltså 4 år. Det lär väl inte stanna där, men redan 4 är uppseendeväckande tycker jag.

 

En anledning sägs vara att föräldrar har mer att göra och är mer stressade i dag. De har mindre tid för blöjavvänjning. En annan är att blöjorna nuförtiden är så bra att barnet nästan inte märker att blöjan börjar bli full. Lätt och bekvämt, ingen större anledning att potträna.

 

Bland negativa effekter nämns att barn med blöja inte tömmer blåsan lika ordentligt som på pottan. Det gör att det blir vanligare med urinvägsinfektion. Även förstoppningar blir vanligare. Och så kostar blöjorna ganska mycket pengar.

 

Men det som jag tycker framför allt känns bekymmersamt är småbarnens integritet. Nog blir man väl friare och mer självständig utan blöja?