Frustration, Juridik, Kylskåp, Mobilbatterier, Osäkerhet, Rättvisa, Söndagsbetraktelser, Tvister, Vattenskador

Söndagsbetraktelse nr 238

av Göran Lambertz
Publicerad söndag 15 december 2019

Inte sällan slår juridiken slint, det påminns man om med jämna mellanrum. Det kan bero t.ex. på att reglerna är för fyrkantiga och inte skapar rättvisa i det enskilda fallet, att det blir för kost- och mödosamt att driva en sak i ett osäkert läge, eller att den som fått problem helt enkelt inte vet hur slipstenen ska dras. Kunskapsskillnader, olika ekonomiska förutsättningar, svårigheter att bevisa – det finns tusen och ett olika skäl.

 

Även juristen drabbas. I förra veckan lämnade jag min mobiltelefon till Teknikmagasinet i Uppsala för batteribyte. Det skulle bli skönt att slippa detta ständiga laddande av ett trött batteri. 349 kr kostade det. Men när jag fick tillbaka telefonen var allt som vanligt, det nya batteriet laddades ur ungefär lika snabbt som det gamla. Jag gick tillbaka till affären och frågade om det nya batteriet verkligen var nytt. Ja, var svaret, alla nya batterier är verkligen nya. Att det inte blev någon förbättring måste bero på något annat fel i telefonen. Vad då för fel? Ja, det kunde vara väldigt många olika saker, svårt att veta. – Jag fortsätter mitt laddande medan jag funderar över om juridiken kan hjälpa mig. Osäkert.

 

I mars fick jag kylskåpet fixat för att det blev alldeles för kallt. Och lite senare igen för att det nu inte blev tillräckligt kallt. Den här veckan har det blivit alldeles för kallt igen, mat och dryck fryser som i en frys. På torsdag kommer en reparatör igen. Men det kanske är dags att byta kylskåp? Det här är knappt tio år gammalt. – Kan jag få tillbaka något av kostnaderna för de reparationer som inte gav bestående resultat? Jag ställer ut mat och dryck på altanen medan jag funderar över om juridiken kan hjälpa mig. Osäkert.

 

I veckan har jag försökt hjälpa en person vars villa för några år sedan behövde nytt tak. Två olika byggfirmor anlitades. Taket läckte med vattenskador som följd, dels medan arbetet pågick, dels några gånger efteråt. Det är fortfarande inte i ordning. Villaägaren stämde det ena byggföretaget men förlorade i både tingsrätt och hovrätt – läckaget kunde bero på det andra byggföretaget. Smällen kostar villaägaren bortåt fem miljoner kronor inkl. rättegångskostnader. Högsta domstolen tar bara upp mål som har prejudikatintresse, och något sådant finns nog inte här.

 

I ett osäkert juridiskt läge är det oftast bäst att inte ta strid, hur frustrerande det än kan vara. För inte sällan slår juridiken slint.